Robbert Vesseur en Petra Smolders

Wij, Robbert Vesseur (1985) en Petra Smolders (1981) ontmoeten elkaar in 2012. Wij zijn op dat moment beide met grootse keuzes bezig, die vanuit dezelfde kern komen maar in vorm totaal verschillend zijn. 

Robbert heeft na een aantal jaren bij Triodos bank te hebben gewerkt, zijn baan opgezegd en is in 2011 begonnen met het initiatief Geefeconomie. Vanuit de sterke overtuiging dat de financiële sector weer dienstbaar zou moeten zijn aan de samenleving, en dat, dat begint bij handelen vanuit andere waarden, gaat hij op onderzoek uit. Hij ontdekt niet alleen dat de financiële sector niet klopt, hij ontdekt dat de waarden waarop de samenleving nu draait, nooit een duurzaam resultaat zullen bewerkstelligen. Schaarste, schuld, concurrentie, controle, leegte leiden tot het systeem waarin wij nu leven. Dat moet anders, dat kan anders! Het leven in een geefeconomie is gebaseerd op andere waarden: overvloed, liefde, vertrouwen, vervulling, waardevol zijn.

Hij springt in het diepe en laat alles los wat hem in de huidige samenleving tot ‘iemand’ maakte. Hij zegt zijn huurhuis op, geeft bijna al zijn spullen weg en leeft een tijd zonder geld. Een doodenge keuze, letterlijk, want wie ben je nog als je, je zo overgeeft aan een ander, als je je zo afhankelijk durft te maken. Ondanks dat doodsangst voelt hij dat hij dit MOET doen, er is geen andere optie dan ontdekken wat er overblijft zonder status, zonder werk, zonder spullen, zonder geld.

 “Its like diving into a pool without water, and praying for rain” – Jason Mraz

Wat er overblijft is meer dan dat hij ooit eerder ‘bezat’. Geen spullen, maar ervaringen. Geen geld, maar een oneindig gevoel van waardevol zijn. Geen eigen huis, maar honderd adressen waar hij terecht kan. Geen boeken, maar zoveel prachtige verhalen van mensen die ook geloven dat het anders kan. Een gevoel van totale vervulling als mens ervaart hij. Dat hij op deze wereld er mag zijn, zonder daar iets voor te hoeven hebben of doen. Hij komt bij zijn werkelijke zijn en gaat daar nooit meer weg.

Petra is in 2012 zoekende rondom haar werk als zelfstandig jongerenonderzoeker. Het doen van onderzoek vervuld niet meer, maar het vakgebied waar zij in werkt, het onderwijs, heeft wel haar interesse. Het gevoel dat het onderwijssysteem niet klopt is aangewakkerd na een burn-out in 2004 en heeft haar niet meer losgelaten. Maar zij wil niet meer enkel onderzoek, zij wil laten zien dat het daadwerkelijk anders kan in onderwijs. Dat het systeem waar onderwijs nu op draait niet gezond is, gebaseerd op onnatuurlijke overtuigingen en niemand (leerlingen, leraren, managers, ouders) werkelijk gelukkig maakt.

“Rather than love, rather then money, than faith, than fame, than fairness, give me truth.” – Henry David Thoureau

Zij organiseert eigen initiatieven waarbij jongeren en leraren kunnen ervaren dat een anderen manier van kijken én handelen veel verschil kan maken in het onderwijs. Dat er vrijheid en autonomie te vinden is binnen het systeem, maar dat je daarvoor wel krachtig moet gaan staan voor je eigen geloof. 

Op het moment dat wij elkaar in 2012 ontmoeten staan wij dus op verschillende paden, maar wel beide vanuit de overtuiging dat er zaken binnen het huidige systeem niet kloppen én in de wetenschap dat wij ons daar niet aan over gaan geven, maar bij onszelf blijven en het anders (gaan) doen.

Robbert ontdekt door Petra dat het niet enkel de financiële sector is die ongezond en niet dienstbaar is. Petra ontdekt door Robbert dat ook buiten het onderwijs dezelfde, niet-duurzame waarden worden gehanteerd. Samen komen wij erachter dat het gehele systeem gebaseerd is op waarden die nooit kunnen leiden tot geluk en vervulling. Het pad van geefeconomie wordt steeds meer helder door onze gezamenlijke kennis en ervaring.

Wij hebben hele verschillende karakters. Robbert is introvert, bedachtzaam, zeer krachtig, zacht, compassievol. Petra is extravert, zeer uitgesproken, aards, raakbaar, pragmatisch. Dankzij onze verschillen hebben wij geefeconomie kunnen maken tot wat het nu is: een heldere visie met een aardse uitwerking.