Sinds 1 september 2017 is de prachtige woon/werkplek van Geefeconomie te vinden in Nederhemert-Zuid (ook wel ‘t Eiland genoemd) De plek is onofficieel omgedoopt tot ‘De Stroom’. Deze naam is gekozen vanwege de ligging tussen de rivieren in zeer waterrijk gebied en als metafoor voor het leven in een geefeconomie, het stroomt, letterlijk in de stroom leven.

Een plek van geefeconomie dat is een bijzonder plek. Het woord ‘plek’ is eigenlijk te klein voor wat De Stroom is. Als je in De Stroom bent, ben je in een andere wereld. Er gelden andere waarden, er gelden andere omgangsvormen en andere principes. Eigenlijk is het een wereld waarin alles tegengesteld is aan hoe het er in de buitenwereld aan toe gaat. Alleen de naam zegt al veel: in een geefeconomie leef je in de stroom. in de rest van de samenleving leef je meestal in de waan van de dag. Twee uiterste. Als je de drempel van De Stroom overgaat is daar overvloed, rust, ruimte, in tegenstelling tot de tekorten, de stress, de bekrompenheid die je in de gewone samenleving vindt.

In een geefeconomie is alles anders, werkt alles anders. Dit is zichtbaar in ons dagelijks leven. Als wij opstaan weten we niet hoe de dag zich zal ontvouwen. Soms zijn er praktische zaken die handig zijn om te doen, zoals boodschappen, de was doen of het kippenhok schoonmaken. Soms zijn die er niet, maar zijn er andere zaken die zich aandienen, zoals één van ons die er even tussenuit wil, een dier dat aandacht nodig heeft of komt er spontaan een gast. Als het regent ontstaan er andere dingen gedurende de dag dan als de zon schijnt. En als de zon schijnt ontstaan er andere dingen gedurende de dag dan als het heel heet is. 

Vanuit ontspanning en afstemming kiezen wij wat goed voelt om te doen. Wat is goed voor mij, wat is goed voor jou, wat is goed voor iedereen? Vanuit openheid en vrijheid is alles mogelijk. Dus soms gaan we er met z’n drietjes tussenuit naar een speeltuin, soms gaat een van ons er tussenuit met Doris en blijft de andere thuis om te chillen of juist om even flink slagen te maken in de tuin of het huis. Soms zijn we me z’n drieën thuis en werken we in de tuin, of kijken we op de bank een filmpje, of rennen we met Lobi door het hele huis of doen we verstoppertje.  Het leven in een geefeconomie is eenvoudig, omdat er geen verwachtingen zijn, geen zaken die ‘moeten gebeuren’. Er is ruimte om in het moment te kiezen voor wat goed is voor iedereen. Dit vereist afstemming op ieders gevoel en het vereist dat iedereen kwetsbaar is over wat hij of zij nodig heeft.

Kwetsbaar zijn vergt moed. Dat is nog een groots verschil met de rest van de samenleving. Daar wordt kwetsbaarheid veelal gezien als zwakte. Terwijl je in een geefeconomie niet kunt leven als je niet kwetsbaar bent, je ‘moet’ laten zien waar je werkelijke behoefte liggen, wat goed voor je is, wie je bent en waar je staat. Anders kan er geen afstemming plaatsvinden en kunnen anderen je niets geven. Als je niet kwetsbaar bent, geef je niets (want je laat jezelf niet zien) en dus kun je ook nooit ontvangen. In de wereld van geefeconomie is jezelf laten zien (en daarnaar handelen) dus essentieel. Op elk moment van de dag, in elke situatie, hoe oncomfortabel dat ook mag voelen in het begin.

Wij zijn als bewoners van De Stroom, als (voor)levers van geefeconomie niet anders meer gewend, wij zouden niet anders meer kunnen. En wij ervaren elke dag hoe fijn het leven is als je op dat punt bent belandt. Als je altijd kunt zeggen wat er nodig is, zonder te verwachten dat de ander dat je geeft. Als je zonder voorwaarden in het moment kun leven en keuzes kunt maken die op dat moment goed zijn voor jezelf. Voelen dat dat het meest waardevolle is wat je aan de wereld te geven hebt, omdat het vanuit je kern komt. En daarmee ook de enige duurzame manier van leven is: vrij om bij te dragen wat je wil, omdat je het voelt, omdat je weet dat dat is wat je op dat moment te doen hebt, los van alles, in verbinding met jezelf.