Als je in een systeem leeft dat anders is dan de norm dan hebben mensen daar vragen over, heel veel vragen. Op deze pagina delen wij de Frequently Asked Qeustions die ons de afgelopen jaren zijn gesteld, met het antwoord natuurlijk.
Toen wij begonnen met geefeconomie hebben wij (eerst Robbert, later ik) veel van onze spullen weggegeven. We hebben een paar jaar uit onze backpack geleefd en hadden dus zelf weinig bezittingen. Als wij vertelde over geefeconomie dan was dit de meest gestelde vraag: Als jullie geen bezit meer hebben, wat geven jullie dan?
Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: wij geven het beste van onszelf! Wij zijn volledig wie we zijn, hebben alle patronen en angsten los gelaten. Hierdoor kunnen wij vrij geven wat er vanuit onszelf komt. We dragen hierdoor bij aan een liefdevollere en vooral echtere wereld. We laten elke dag zien dat je vrij kunt zijn als mens, dat je je kinderen onvoorwaardelijk kunt opvoeden, dat geld totaal onbelangrijk is, dat gelijkwaardigheid en kwetsbaarheid haalbare waarden zijn om vanuit te leven en nog veel meer. ‘Be the change you wish to see in the world’ is ons op het lijf geschreven, niet alleen door te doen, maar juist door de verandering helemaal te zijn en voor te leven.
Dit is met stip nummer 2 op de lijst van meest gestelde vragen. Waar leef je van als je geld onbelangrijk maak in je leven en in welke keuzes je maakt? Ik vind het altijd een grappige vraag, want het betekent dat mensen denken dat als je de rol van geld loslaat je geen geld meer tot je beschikking hebt. Dat is dus niet waar. Wij hebben geld tot onze beschikking.
Op het moment dat wij wisten dat de rol van geld, hoe er nu met geld wordt omgegaan in de maatschappij niet dienend is aan de natuur van de mens en dus niet dienend is aan geluk, aan vrijheid en aan duurzaamheid, hebben wij geld los gelaten. Dit betekent dat wij niets meer doen om geld te verdienen. Wij geloven heilig in vrij geven wat je hebt, laten stromen wat er de wereld in wil stromen. De transactie, het voor-wat-hoort-wat is nooit overvloedig, dat komt altijd, altijd vanuit tekort. Omdat wij leven in vertrouwen dat er overvloed is, handelen wij daar ook naar. En tot nu toe is dat inderdaad gebleken, er is overvloed, zelfs aan geld, daar hoef je dus niet voor te doen.
Een van de mooiste en tegelijkertijd moeilijkste vragen om te beantwoorden. Het grote verschil tussen een geefeconomie en het huidige systeem is het mensbeeld. In geefeconomie hebben wij de overtuiging dat ieder mens in de kern liefde is, dat ieder mens te vertrouwen is, dat ieder mens iets te geven heeft en ook wil bijdragen, dat ieder mens wil creëren en zich vrij kan voelen. Zo worden ieder mens geboren. Door in een systeem te leven met een tegenovergesteld mensbeeld (de mens is egoïstisch, niet te vertrouwen, hebberig en nooit genoeg) zijn de meeste mensen gaan geloven in dat mensbeeld. Als je vandaaruit handelt, handel je echt anders dan als je in een geefeconomie leeft.
In geefeconomie ga je uit van die eigenheid, van wie je in de kern bent, hoe de natuur je gemaakt heeft. Als je vandaaruit leeft, als je vandaaruit alle keuzes maakt en als je vandaar uit handelt, dan leef je dus in een geefeconomie. Je leeft in een geefeconomie in overgave, in vertrouwen dat alles goed is zoals het is, zoals het komt, dat het universum/god/liefde voor je zorgt en dat jij je daar aan overgeeft om dat te kunnen ontvangen. En alles wat je doet vanuit het idee dat je niet goed genoeg bent, of vanuit controle of onzekerheid brengt je verder af van een geefeconomie.
