Om in een gevoel van overvloed en eigenwaarde te kunnen zijn moet je patronen die je anders vertellen loslaten. En als je ze hebt losgelaten moet je naar het tegenovergestelde gaan handelen.
Maar hoe doe je dat, patronen waar je al je hele leven lang naar leeft loslaten, en ombuigen zelfs naar liefde en onvoorwaardelijk handelen?
Het begint altijd met de waarom-vraag. Waarom doe ik wat ik doe? Waarom kies ik hiervoor? Waarom hou ik aan deze handeling, reactie, situatie of relatie vast?
Het antwoord moet goudeerlijk zijn, kwetsbaar en open naar jezelf. Je moet durven erkennen waarom je er elke keer weer voor kiest. Zonder schuld of schaamte, vanuit volledige openheid naar jezelf. Waarom doe ik dit als ik eigenlijk voel dat het me niet meer dient, of dat het niet waardevol is, of dat het me in de weg zit? Wat haal ik er uit, waarom heb ik dit nodig?
Patronen zijn angsten die in handelingen worden omgezet. Dus het antwoord op het bevragen van een patroon zal altijd met angst te maken hebben. Bang om er niet meer bij te horen, bang dat je vriend je niet meer aantrekkelijk vind, bang dat je door de mand valt, bang voor de angst.
Alle patronen die je hebt zijn in werkelijkheid sociale angsten. En die patronen zijn niet van jou, ze zijn van de samenleving en jij voelt ze. De druk om in patronen te blijven is enorm, en dat is logisch, want hoe meer mensen uit de patronen stappen, hoe meer mensen sociaal niet meer bang zijn, hoe kwetsbaarder en echter mensen worden. En dat is dus vanuit de patronen gezien doodeng.
Toch is het de moeite waard om patronen onder de liep te nemen. Om je eens af te vragen waarom je bepaalde dingen, waar je niet blij van wordt, toch blijft doen. En dan hoef je we niet eens meteen naar te handelen, de erkenning van de angst, het bewustwording van waarom je iets doet, is al het halve werk.
Patronen aankijken en doorbreken is de enige manier om bij een duurzamere wereld te komen. Want in kwetsbaar zijn en jezelf durven laten zien zit het grootste geluk, dan heb je niets meer nodig om bang voor te zijn.