BANKVANWAARDE

Deelnemen aan Geefeconomie

Bankvanwaarde is een initiatief van Stichting Geefeconomie ontstaan vanuit de visie dat geld vrij mag stromen op basis van vertrouwen en een gevoel van ‘er is genoeg’. Door Bankvanwaarde op te zetten concretiseren we geefeconomie en nodigen wij deelnemers uit om vrijgevig en in vertrouwen te kiezen om geld schuldenvrij te maken door deel te nemen aan een geefeconomie in het klein. 

De bank van Geefeconomie

In een geefeconomie wordt geld alleen gebruikt om waardevolle projecten mee te ondersteunen, als middel om mooie mensen en projecten te laten floreren en zo een grotere bijdrage te hebben aan een duurzame wereld. Bankvanwaarde is de bank van geefeeconomie waarin geld stil staat totdat jij zelf kiest waar het naartoe stroomt. 

Bankvanwaarde is dé bank van geefeconomie, maar is niet te vergelijken met hoe traditionele banken functioneren. Bij bankvanwaarde kun je geen geld met geld verdienen, er is geen rente, geen schuld. Waar een gewone bank voorwaardelijk leent waardoor schaarste en schuld ontstaan en men in een afhankelijke positie van de bank komt, is dit bij Bankvanwaarde niet het geval. 

 

De bron (digitale kluis)

Bankvanwaarde is een digitale kluis (de bron) waarin je geld neerzet, totdat jij bepaalt dat je geld wilt laten stromen ter ondersteuning van mooie projecten of mensen waarvan jij voelt dat het waardevol is voor de wereld.Er zijn vier manieren waarop je geld kunt laten stromen; onvoorwaardelijke lening (getijstroom), onvoorwaardelijke gift (cascade), basisinkomen (uiterwaarden) en aandelen (citadel).

 

Getijstroom (onvoorwaardelijke lening)

Met jouw geld kun je bekenden en onbekenden steunen met een onvoorwaardelijke lening. De lening is gebaseerd op vertrouwen. Er zijn geen voorwaarden, alleen is er de intentie van de leningnemer om terug te betalen (binnen een bepaalde termijn). Geen voorwaarden betekent geen looptijd, geen rente, geen verantwoording. Alleen vertrouwen en het gevoel van volledig onvoorwaardelijke ondersteuning aan een project. Het geld stroomt weg en het stroomt op termijn ook weer terug.

 

Voorbeeld onvoorwaardelijke lening
Soms is geld middel om iets te kunnen beginnen of te kunnen doorzetten. Zes jaar geleden vroegen wij zelf een onvoorwaardelijk lening. Wij vroegen in ons netwerk of er tien mensen waren die ons ieder €500,- wilden lenen. Zonder voorwaarden, met de intentie om het binnen twee jaar terug te betalen. Zodat we door konden met Geefeconomie en al onze energie en tijd daar aan konden besteden. Binnen een week hadden we het bedrag bij elkaar en konden we door bouwen aan Geefeconomie.

Binnen zes maanden betaalden wij de lening terug, nadat we een grote donatie kregen.

Cascade (onvoorwaardelijke gift)

Wil jij een persoon of initiatief een extra zetje geven? Dit kun je doen met een onvoorwaardelijke gift, een kleine of grote waterval aan geld dat de ander volledig vrij kan ontvangen en gebruiken. Dit doe je als je geraakt wordt door een project of persoon, vanuit je hart voelt je dat je wilt bijdragen. Dit kan een gelddonatie zijn maar ook een andere bijdrage.

 

Voorbeeld onvoorwaardelijke gift

Er zijn mensen die elke dag bezig zijn om de wereld mooier te maken. Liefdevoller, natuurlijker, gelijkwaardiger. Soms raakt een persoon of project je, daar voel je dat je graag aan wilt bijdrage.

Wij hebben in de afgelopen jaren onvoorwaardelijke giften gegeven variërend tussen de €1.000,- tot €10.000,-. Meestal was het om mensen ruimte te geven zodat ze konden doorbouwen aan dat waar ze mee bezig waren, projecten die een fijnere wereld voor iedereen beogen.

Uiterwaarden (basisinkomen)

Zorgeloos kunnen geven wat je te geven hebt kan alleen als er een vruchtbare basis is. Met jouw geld uit de bron kun je er voor kiezen iemand die vruchtbare basis te geven door middel van een basisinkomen voor bepaalde of onbepaalde tijd. Het is een periodieke onvoorwaardelijke gift waarmee je iemand ontzorgt en de ruimte geeft om ook zelf onvoorwaardelijk te gaan creëren en bij te dragen aan een mooie wereld.

Voorbeeld basisinkomen

Een basisinkomen betekent zorgeloos kunnen bijdragen aan de wereld wat jij bij te dragen hebt. Je basisbehoeften worden gedekt en jij kunt onvoorwaardelijk geven.

Een voorbeeld van een basisinkomen kan zijn iemand voorzien door zijn maandelijkse inkomsten aan te vullen met een bedrag van €300,- zodat hij zich (financieel gezien) nergens druk over hoeft te maken.

Citadel (aandelen)

De kern van een aandeel is ‘deelnemen’, dit is dan ook de pure vorm van wat een aandeel in een geefeconomie is. Je neemt deel aan een bepaalde beweging, omdat je het waardevol vindt en graag bij wilt dragen. Doordat meerdere mensen hun geld naar een bepaald project laten stromen wordt het een grotere stroom van ondersteuning en deelneming, je doet het echt samen!

 

Voorbeeld aandelen

Ergens onderdeel van uit willen maken, een mooie regenaratieve boerderij bijvoorbeeld. Doordat je geld bijdraagt laat je geld én energie stromen en co-creëer je samen met anderen op een gelijkwaardige manier aan iets concreets voor de wereld van vandaag.

Zelf kiezen, samen bouwen

Bankvanwaarde is niet alleen een bank, het is ook een community gebouwd op vertrouwen. Als initiatiefnemers houden wij je op de hoogte van mooie mensen en projecten die ondersteuning kunnen gebruiken. Op termijn zien we het voor ons dat ook deelnemers (online) met elkaar samen komen en elkaar informeren, inspireren en creëren. Jij bent als deelnemer altijd volledig vrij om te kiezen wat je met je geld doet; laten staan in de digitale kluis of het de (geefeconomie) wereld in laten stromen. 

 

Wil jij deelnemen aan Bankvanwaarde?

De lancering van Bankvanwaarde is in april 2022. 

Geloof jij in de visie van geefeconomie en wil jij die concreter maken door deel te nemen aan de Bankvanwaarde? Neem dan alvast contact op met Robbert (+31615506080 of robbert@geefeconomie.nl).

Of zet jij als een van de eerste deelnemers direct iets in de digitale kluis?

Over Bankvanwaarde

Bankvanwaarde is ontstaan vanuit de visie van Geefeconomie. Geefeconomie is een initiatief van Petra Smolders en Robbert Vesseur. Zij staan voor een economie van waarde, van vertrouwen, van samen leven. Dit tegenover de huidige economie die draait op schaarste, schuld en concurrentie. Bankvanwaarde is een concreet project van Geefeconomie om deze Geefeconomie meer en meer te realiseren, omdat wij geloven en weten dat de wereld dat goed kan gebruiken. Dus geloof jij dat het anders moet? Geloof jij dat we een ander systeem nodig hebben voor een mooiere wereld? Doe dan mee en laat jouw geld werken voor een echt mooie en duurzame wereld van geluk en waarde voor iedereen.