
Jason Mraz
Sinds augustus 2012 leven wij, Robbert Vesseur en Petra Smolders, samen in een geefeconomie. Een systeem gebaseerd op onvoorwaardelijk geven en ontvangen, verbinding en vertrouwen.
Ander systeem
Sinds die mooie zomerdag in augustus waarin wij elkaar ontmoeten en het duidelijk was dat wij een leven samen te leven hadden, hebben wij heel veel avonturen beleefd. We hebben er 10 jaar geleden bewust voor gekozen om uit het huidige systeem te stappen. Of eigenlijk, om in een systeem te stappen wat gebaseerd is op de natuur van de mens; vrijgevig, waardevol, liefdevol en verbindend. Door naar die waarden en overtuigingen te leven, stroom je vanzelf weg van dat wat onnatuurlijk is. Voor ons al tien jaar geen piramide van ongelijkwaardigheid meer, geen schuld en schaamte, geen wantrouwen of angst. De onzekerheid die voor veel mensen in onvoorwaardelijk zijn zit, die voelt voor ons juist als zekerheid. Het gevoel dat wij waardevol zijn als mens, net als ieder mens, zal ons altijd de basis geven van waaruit wij kunnen leven. Wij mogen er zijn, en vanuit dat weten leven en geven wij.
Van persoonlijk proces…
De eerste paar jaar was geefeconomie vooral een persoonlijk proces; het loslaten van patronen, het loslaten van aangeleerde zekerheden, het doorbreken van angsten en het doorleven en aankijken van alles wat ons ervan weerhield om de natuurlijke stroom van het leven te volgen. De visie van een geefeconomie riep bij ons vooral hoop en vervulling op, terwijl het bij mensen om ons heen boosheid en wantrouwen opriep. Er kwam veel weerstand op onze keuzes. Vriendschappen en familierelaties werden onder druk gezet om ons maar weer in het gareel te krijgen. Maar doordat angst en manipulatie in een geefeconomie geen waardevolle vormen zijn om iets gedaan te krijgen, konden wij blijven staan voor waar wij in geloven. Niet alleen voor onszelfs, maar voor ieder mens, ook voor de mensen die nog geen idee hebben dat de wereld, hun wereld, er zoveel fijner uit kan zien.
Naar wereldvisie
De laatste jaren is de visie van geefeconomie zo doorleeft dat het een wereldvisie is. Wij weten en voelen dat het leven in een geefeconomie ook voor grote groepen mensen tegelijk mogelijk is. Iedereen die zichzelf waardevol voelt en dus gelijkwaardig aan ieder ander mens gaat vanzelf onvoorwaardelijk het beste van zichzelf geven. Als iedereen dat doet, dan ontvangt iedereen dus ook onvoorwaardelijk. En komt er een stroom van overvloed, van genoeg op gang. Iedereen mag er zijn, iedereen is waardevol en heeft te geven. Er is verbinding met elkaar, met jezelf, met de natuur en de aarde waarop wij leven. Een hele nieuwe wereld dus, waarin wij al leven en waarvan wij het iedereen gunnen om kennis mee te maken.
Na als moderne nomaden op tientallen plekken in Nederland te hebben gewoond, en na een prachtige geefeconomie-plek te hebben gehad in Nederhemert-zuid, wonen wij op dit moment als gezin van vier in een camper in Portugal. Wij volgen met elkaar volledig en in vertrouwen de stroom van het leven. Dat betekent dat onze kinderen natuurlijk leren van het leven en dat wij onvoorwaardelijk en overvloedig geven aan mensen die willen en kunnen ontvangen. Mocht je meer willen horen, zien of lezen over onze visie dan kun je een de podcasts van Radio Geefeconomie luisteren, ons videoportret bekijken of een van onze blogs lezen. Ook krijg je op de website en via Telegram een kijk in ons leven en op onze visie van een nieuwe wereld.
In verbinding
Wij vinden het geweldig om in contact te zijn met mensen om te vertellen over de nieuwe wereld. Een wereld waarin liefde, gelijkwaardigheid en de natuurlijk stroom centraal staat. Mocht je het leuk vinden om meer te lezen, zien of horen, struin dan over deze website of stuur ons een bericht! Fijn om elkaar te ontmoeten!
Rather than love, rather then money, than faith, than fame, than fairness, give me truth.
Henry David Thoreau