Als ik nadenk over welke rollen vrouwen hebben gespeeld in mijn leven word ik daar meestal niet zo blij van. Mijn vaders familie bestaat uit veel tantes en ook mijn moeder had voornamelijk zussen. Veel vrouwen dus. Ook na het overlijden van mijn moeder (toen ik 14 was), waren er genoeg vrouwelijke rolmodellen over.

Wat ik vooral meekreeg was wees zelfstandig en onafhankelijk. Dat leken mij toen mooie waarden om vanuit te leven. Dat was wat de wereld nodig had, zelfstandige, onafhankelijke vrouwen!

Ik kreeg ook mee dat kwetsbaarheid zwakte is en dat je, je als vrouw niet moet laten kennen. Dat strijdt en discussie een goede manier zijn om jezelf te laten zien en horen. Van kracht van terughoudendheid had ik nog nooit gehoord en ook vrouwelijke zachtheid was mij totaal vreemd. Dat zat niet in het voorbeeld van de ideale, krachtige vrouw.

Naarmate de jaren verstreken en ik mijzelf beter leerde kennen en ontwikkelde in wie ik ben, kwamen de waarden als zelfstandigheid en onafhankelijk steeds verder van mij af te staan. Ik bevroeg ze voor mijzelf. Waarom zou ik onafhankelijk willen zijn als ik me eigenlijk juist wil verbinden met mensen? Is zelfstandigheid niet een illusie, of een verkapte vorm van alles alleen willen doen, terwijl ik zo niet in elkaar zit. Passen deze waarden, of de invulling ervan wel bij mij?

Ik zag de voorbeeldvrouwen niet meer als rolmodellen waar ik naar op keek. Ik prikte door ‘kracht’ heen en zag dat het controledrang was. Ik prikte door ‘onafhankelijk’ heen en zag dat het (af)geslotenheid was. Ik prikte door ‘zelfstandig’ heen en zag dat het een pijn was van kleine meisjes die nooit gezien zijn en erkenning nodig hebben om te kunnen overleven. Ik zag dat de rolmodellen pijn en patronen doorgaven en niet liefde en jezelf zijn.

Ik liet de waarden, de rolmodellen en de familiepatronen los. Ik kwam bij mijzelf uit en vaar een compleet andere koers. Met andere waarden. Ik geef verbinding, vrijgevigheid, saamhorigheid en kracht door aan de wereld. Robbert geeft zachtheid en introversie. We zijn nieuwe rolmodellen, vrijgevochten en alert, en geven mee dat ieder zijn eigen rolmodel mag zijn met eigen waarden die van binnenuit komen.