Robbert, heb je een keer iets bijzonders meegemaakt in de nacht? Ja, zeker! Er komt dan gelijk een bijzonder moment op. Ik weet ook nog wanneer het was. Het was op Witte Donderdag 2012. Zoals ieder jaar vroeg ik me weer af wat de spirituele betekenis van Pasen is.

Jezus nam de zonden op zich. Ik had tot dan toe het beeld dat dat betekende dat je weer met een schone lei mocht beginnen. Dat als je de ’tien geboden’ overtreden had. Dat dat je vergeven was. Maar dat voelde te plat. Ik had het gevoel dat er meer betekenis zit in het Paasverhaal en in de zonden vergeven. Met het gevoel dat er een diepere laag moest zitten in het Paasverhaal viel ik in slaap.

De volgende ochtend werd ik wakker en was mijn hele lijf zwaar. Ik was nog niet helemaal wakker, maar ik voelde gelijk dat ik me moest overgeven aan de zwaarte. In die zwaarte werd me opeens iets helder. Zonde… Dat is wanneer iemand zijn/haar hart niet volgt. Zonde… Dat is als ik bijvoorbeeld nog bij de bank zou werken, terwijl mijn hart zegt dat ik met Geefeconomie bezig moet zijn. Zonde… Dat is als iemand op kantoor werkt en diegene voelt dat hij/zij eigenlijk boer zou willen zijn (of andersom natuurlijk, maar dat komt minder vaak voor).

Zonde gaat niet over de tien geboden. Zonde gaat over niet durven leven. Ik had mijn ogen nog dicht en er kwamen allemaal beelden aan me voorbij. Beelden van de uitputting van de Aarde, beelden van de honger en armoede in Afrika, beelden van mensen met burn-outs. En opeens zag ik het geheel. Deze wereldproblemen zijn verbonden met het niet durven leven.

Wanneer we niet durven leven, zijn we niet vervuld. En vanuit de leegte van niet vervuld zijn, ontstaat het consumentisme. Als we leeg zijn van binnen, willen we dat opvullen met dingen van buitenaf. Wanneer we onze leegte gaan opvullen, putten we de Aarde uit en leven we tegen elkaar.

En wanneer we wel vervuld zijn, hebben we niks meer nodig van buitenaf. Wanneer we vervuld zijn, zorgen we ook goed voor de Aarde en zorgen we ook goed voor onze medemensen.

En opeens besef ik me ook… Het is vandaag Goede Vrijdag. Nu snap ik wat de spirituele betekenis is van het Paasverhaal. Nu snap ik wat er met ‘jouw zonden zijn vergeven’ wordt bedoeld. Het betekent dat je iedere dag vergeven bent… Iedere dag mag je opnieuw kiezen… kiezen om het leven voluit te leven… kiezen voor een leven vanuit jouw hart.

Dat zorgt voor een vervuld leven. En wanneer iedereen zou leven vanuit het hart komen we uit bij ‘mijn ultieme droom’… De Geefeconomie.

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven