“Wie heeft er meer geld, jij of papa?”, vraagt Doris aan mij.

“Al het geld dat wij hebben is van ons samen.”, was mijn antwoord. Net als al onze spullen.

In een Geefeconomie gebruik je spullen die handig zijn zonder dat je behoefte hebt om ze toe te eigenen. Dat betekent dat iedereen waarmee je in verbinding bent ook vrij in afstemming die spullen kan gebruiken.

Zo hebben wij een fiets die we allebei gebruiken. Ik had één spijkerbroek, Robbert had er drie. Ik paste er een dus nu hebben we allebei twee spijkerbroeken. We hebben een winterjas die we gebruiken als we gaan fietsen. Als we allebei fietsen (een van ons op een leenfiets), dan trekt een van ons het windjack aan (dat we delen) met een dikke trui eronder.

Vrij delen in afstemming is leuk omdat je minder spullen nodig hebt dan als je niet deelt. Je gebruikt samen spullen en omdat het idee van eigenaarschap en bezit wordt overgenomen door gedeelde verantwoordelijkheid ontstaat als vanzelf afstemming. Wie gebruikt wanneer wat?

Het vrij delen in afstemming zorgt ook voor openheid, voor durven vragen en ontvangen. Omdat wij weinig spullen bezitten en geen behoefte hebben om vanalles te bezitten dat we incidenteel gebruiken moet je wel rond vragen aan andere mensen of zij datgene hebben wat jij graag wil gebruiken.

Als zij dan willen delen dan ontstaat vanzelf verbinding en afstemming. Hoe vrijer er gedeeld wordt, hoe meer verantwoordelijkheid ik voel om zorg te dragen voor datgene wat gedeeld wordt.

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven