Werken en geld verdienen is iets anders dan bijdragen en creëren. Sterker nog, het geld verdienen staat creatie en waardevol zijn vaak in de weg.

Als ik zou werken en geld zou verdienen dan is er sprake van een transactie. Iemand betaald mij en ik doe wat is afgesproken. Maar wat is afgesproken hoeft helemaal niet datgene te zijn dat waardevol is in dat moment.

Daarom bak ik nu cakes zonder dat ik daarvoor betaald wordt. Ik wil geen transactie, ik wil geven. Ik wil geen geld verdienen, ik wil waardevol zijn. Ik wil niets terugkrijgen, ik wil bijdragen en creëren.

Zodra mijn bijdragen omgezet zou worden in een transactie is de energie eruit. Dan hoeven we niet meer af te stemmen, want ben ik diegene die uitvoert. Dan kan ik niet zomaar een paar uur extra komen omdat ik daar zin in heb, want dan kost dat geld. Dan kan ik niet vrij geven, want dan wordt ik beperkt in mijn geven, in wat ik wil bijdragen, in mijn intuïtie om te voelen wat op dat moment het meest waardevol is.

Ik geloof niet in ruilen, in afgepast iets doen voor een ander. Ik geloof trouwens ook niet in altruïsme, iets doen voor een ander omdat het goed voelt. Ik geloof wel in onvoorwaardelijk geven, datgene geven waarvan jij zelf voelt dat het klopt, in afstemming met de ander.

Wij werken elke dag voor een mooiere wereld. Soms door cakes te bakken op een fijne plek, soms door tijd door te brengen met onze kinderen, soms door alleen te zijn. Niet omdat daar iets tegenover staat, maar omdat dat de beste zorg is die wij kunnen geven aan onszelf en daarmee aan de wereld.