“Mensen die geen idee hebben dat er systemen mogelijk zijn die zoveel vervullende zijn dan een democratie. Alsof als je niet stemt je terug wil naar communisme en dictatorschap omdat dat het enige is dat mensen kennen als er geen democratie is. Ze denken terug uit naar dat wat er was toen er geen democratie was ipv vooruit naar dat wat we kunnen creëren als we democratie loslaten.” Dit was een van mijn reacties op de post van @ashahossain.ams over wel of niet stemmen.

Of je bouwt aan iets nieuws of je draagt bij aan dat wat er al is. Het is het één of het ander. Je kunt niet iets nieuws creëren terwijl je ook energie blijft steken in dat wat niet meer klopt.

Dat is een van de redenen dat wij sinds een paar jaar niet meer stemmen. Wij leven in een geefeconomie en dus niet in een democratie. Een geefeconomie is geen democratie en dus kunnen we niet bijdragen aan een systeem waar we niet in zijn en niet in geloven.

Wij bouwen elke dag aan geefeconomie en geven daarin alles wat we hebben. Dus kunnen we niet aan iets anders energie geven, we hebben de volledige focus op dat waarvan wij weten dat dat het allermooiste is. We doen nooit meer concessies omdat het hoort of om ergens bij te horen of omdat we hopen dat een ziek systeem van binnenuit beter gemaakt kan worden. Zo werkt het gewoon niet in de natuur.

Je zult moeten kiezen. Wil je bouwen aan iets prachtig moois waarin alles klopt, of blijf je consessies doen en bijdrage aan een systeem in de hoop dat het misschien wel beter gaat worden?