De man schopte tegen de camper, ik bleef staan. Ik wist direct dat ik geen meter zou verplaatsen omdat hij het zei. Zelfs toen hij verbaal en fysiek agressief werd bleef ik staan.

Terwijl zowel Doris als Iza met mij in de camper zaten ging Robbert even naar de receptie om iets te betalen. Ik had de camper net gestart, het was een koude ochtend, dus het oude beestje van ons ronkte en proesten om aan de gang te komen en blijven. En dat stinkt.

Gaan staan gaat nooit over inhoud maar over toon, over gedrag, over manier waarop. Als iemand vanuit verbinding iets doet, kun je samen een heel eind komen, ook al ligt de inhoud mijlenver uit elkaar. Als iemand handelt vanuit emotie sta je direct mijlenver uit elkaar en voel ik mij nooit uitgenodigd om naar die ander toe te bewegen.

Dat laatste was ook hier het geval, de man die bij de uitlaat van onze camper in een stinkende rookwolk stond ging voor één ding en dat was controle! Hij ging bepalen dat ik daar weg moest. En toen ik dat dus niet deed werd hij boos en agressief.

Ik voelde de spanning en agressie van hem in mijn lijf. En dat maakte dat ik me nog krachtiger voelde om geen meter op te schuiven. Dit ging niet om inhoud, om dat hij last had van de uitlaatgassen, dit ging om dat hij boven mij wilde gaan staan. En dat laat ik niet toe. Ik vraag me af wat hij gedaan zou hebben als ik een man van middelbare leeftijd was geweest (#seksisme).

Hoe hij zou hebben kunnen handelen om geen last van de rook te hebben? Hij had naar binnen kunnen gaan in zijn camper (meebewegen), hij had mij rustig kunnen vragen hoe lang het nog duurde en dan had het kunnen gebeuren dat ik met hem was meebewogen. Hij had een grapje kunnen maken, grote kans dat ik met hem was meebewogen. Hij had aan de andere kant van de camper kunnen gaan staan, hij had voor de camper kunnen gaan staan. Dan had hij het werkelijke probleem, mijn uitlaatgassen, werkelijk opgelost. Maar dat was niet wat hij wilde. Hij had behoefte aan macht en controle…en daarom bleef ik staan. Krachtig en rustig, uit verbinding met de boze buurman, in verbinding met mijn onschuld en liefde. Dit is wat het is, met mijn stinkende camper.