Wij zeggen wel eens gekscherend tegen elkaar dat we altijd nog een sekte kunnen maken rondom geefeconomie. Bijna alle facetten voor een sekte zijn aanwezig.

Vooral op onze geefeconomieplek in Nederhemert was het appeltje-eitje geweest om alle onzekere, kleine mensen die daar kwamen te indoctrineren. We hebben behoorlijk wat van een sekte weg: het alles-is-van-iedereen, geld is onbelangrijk, je bent een met de natuur, je bent een ziel in een lichaam. Het zijn allemaal overtuigingen die ook passen bij de Bentinho’s en Osho’s van deze wereld.

Toch is er een wezenlijk verschil waardoor wij nooit een sekte worden. Wij kunnen niet boven iemand gaan staan en die waardes opleggen of forceren. Wij kunnen geen leiding pakken als de ander dat niet toelaat óf als de ander dat wanhopig nodig heeft. Wij kunnen alleen leiders leiden, geen volgers.

Wij staan altijd op gelijke voet met ieder mens. En als die ander zich klein maakt dan is er geen verbinding. In de Stroom werd dat heel helder, die mensen vertrokken altijd snel. Want die mensen wilde dat wij ze vertelde wat ze moesten doen en laten, en het liefst ook wie ze moesten zijn en dat wij zouden bepalen wat de weg voor hen is. En zo werkt bewustwording dus juist niet.

De enige weg is de weg die volledig vanuit jezelf komt. Wij kunnen je helpen om die weg te ontdekken maar we gaan hem niet aanwijzen. En al zeker niet achter je lopen en je duwen. Als jij je eigen weg volgt komt je vanzelf uit bij de waarden die ik hierboven beschreef. Dat is het grote verschil tussen ons en de foute ‘spirituele’ mannen van deze wereld. Wij nodig uit om je ook groot te voelen, zij houden klein en volgzaam om hun eigen ego (waarvan ze beweren het niet te hebben) te voeden.

Ik weet zeker dat we als sekte meer volgelingen zouden hebben, maar ik kies toch liever voor gelijkwaardigheid, vrouwelijk leiderschap en werkelijke spiritualiteit! En jij bent ook welkom!