Wat is de waarde van een gesprek van met iemand die in heftige psychische nood is. En die zich na het gesprek een stuk beter voelt. Wat is de waarde van luisteren naar, echt luisteren naar en iemand aanmoedigen om te vertellen over wat er echt speelt?

Hoeveel is het waard om tijd te hebben voor je kinderen? Om elke dag met aandacht bij hen te zijn, te zien waar ze staan, hoe ze ontwikkelen en daar op aansluiten met activiteiten en spel.

Hoeveel waarde zit er in elke dag even een vriendin vragen hoe het met haar is na een heftige ervaring. Af en toe even langs gaan om te kijken hoe het met haar is, naar haar luisteren en vragen of je iets kunt betekenen.

Af en toe koken omdat je ziet dat de ander daar geen ruimte voor heeft, een zelf gebakken cake brengen omdat het fijn is om te delen, een boodschap meebrengen om de ander te ontlasten omdat die al genoeg op zijn bordje heeft.

Al deze dingen gebeurden in de afgelopen weken en ik voelde me zo ontzettend waardevol. Ik voelde me zo afgestemd met wat er nodig was, wat ik te geven had en wat de ander kon ontvangen. Tijd maken, echt luisteren, de juiste vragen durven stellen, bij iemand zijn. Het voelde zo waardevol, zo echt. Zo eenvoudig en zo nodig in de wereld. Ik heb zoveel te geven, en het is zo’n fijn gevoel als het ontvangen wordt. Het is zo intens waardevol om te leven vanuit die verbinding. En daardoor onbetaalbaar.

Heb jij de nieuwste podcast van Radio Geefeconomie over geld (en waarde) al gehoord?