Met deze intense woorden begon mijn uitleg tijdens de live over pijn en trauma. “De wereld doet je pijn, dus het is logisch dat je dat voelt.”

Ik heb een totaal andere visie op pijn en trauma dan de meeste mensen. In onze wereld van waarde gaan we 180graden anders met pijn om dan in het huidige systeem.

Het huidige systeem laat je constant weten en voelen dat je niet goed genoeg bent, en dat als die boodschap zeer doet dat, dat aan jou ligt. Hierdoor kom je in een cirkel van pijn die er niet mag zijn wat weer zorgt voor angst en kleinheid. En die cirkel blijft in stand omdat iedereen bang is dat hij/zij/hen de enige is. En dus zak je steeds verder in de cirkel van pijn en eenzaamheid. En heeft iedereen die zich grote voordoet controle over je, als redder of als machthebber.

De enige manier om die cirkel te doorbreken is te voelen, te gaan weten en erkennen dat de pijn die je voelt niet van jou is. Het is de pijn van de wereld, van het systeem dat totaal onnatuurlijk is ingericht waardoor je als mens, onderdeel van de natuur, pijn ervaart. Er gebeuren dingen, je moet dingen doen of laten die letterlijk tegen je natuur ingaan. En dat doet zeer, dat veroorzaakt trauma en intens pijn (soms ook lichamelijk).

Door op die manier naar pijn te gaan kijken kun je jezelf bevrijden. Het is ook de enige manier om jezelf werkelijk vrij te maken. Want als pijn er mag zijn, als je weet dat het geen persoonlijk probleem is maar juist iets dat iedereen ervaart, dan heb je zelf de touwtjes in handen. Dan wordt je kwetsbaar en open. En dan ben je groot, en dus niet meer onder controle te houden door een ander. Dan neem je dat wat je voelt heel serieus, en daardoor ben je er juist geen slachtoffer meer van maar leider over. Je wordt niet overvallen door emoties maar ben eigenaar van je gevoel. Dan wordt pijn uiteindelijk gewoon iets dat er bij hoort, dat je soms gebeurt of voelt. En daarmee wordt het draagbaarder en lichter.

Het is me nogal een boodschap. Mocht je hier verder over willen praten stuur me dan gerust een bericht. Fijn om je te kunnen helpen met ‘verlichting’. Wil je meer weten dan kun je de live over een nieuwe wereld hier terug kijken.