Ons wordt wel een gevraagd waarom wij de term ‘economie’ in onze naam hebben. Want het is alles omvattend toch, niet alleen gericht op de economie. Ook onderwijs, natuur, sociale structuren vallen onder de visie van geefeconomie.

Toch zijn wij echt een economie, en net als bij de huidige economie, het kapitalisme, komt alles voort uit hoe die economie is opgebouwd. Bij ons komt alles voort uit de visie dat de mens waardevol is en wil zijn.

Waar in het kapitalisme of bijv. bij crypto’s de transactie centraal, staat bij ons het geven centraal. In die eerste economieën moet je eerst iets krijgen of verdienen om het daarna te kunnen ruilen voor iets anders. De transacties van iets dat buiten jezelf is (geld of cryptocurrency) ligt ten grondslag aan het systeem. Transacties van iets dat in de kern geen waarde heeft, van zichzelf geen betekenis heeft is niet duurzaam en vanuit de natuur gezien ook heel onlogisch.

In onze economie heb je niets anders nodig dan jezelf en een waardevol gevoel. Je bent zelf het meest waardevolle dat er is en dat zet je in, dat geef je om bij te dragen aan de economie. En iedereen die in de geefeconomie leeft doet dat, daardoor vallen transacties, zoals we dat kennen in het huidige systeem, weg. De verwachting of ruil wordt vervangen voor vertrouwen. Je verwacht niets terug, je weet dat er geen transactie plaatsvindt maar een gift. Je hebt dus niets van buitenaf nodig als tussenkomst om de waarde te bepalen. Iedereen geeft vanuit waarde en vertrouwen en iedereen ontvangt vanuit vertrouwen. Iedereen heeft te geven en iedereen mag ontvangen, daar geloven wij heilig in.

Nu ik dit zo beschrijf voel ik ook weer dat wij niet zomaar een initiatief zijn. Geefeconomie is een volwaardige vervanging van het huidige systeem. Het is mogelijk (en nodig), sterker nog, het lijkt er steeds meer op dat het onmogelijk is dat het er niet gaat komen voor meer mensen…het kapitalisme is in ieder geval over de houdbaarheidsdatum heen. Het zijn bijzondere tijden en we kijken vol verwachting uit naar het nieuwe jaar!

Wat voel jij bij het economie stuk van geefeconomie? Heb jij je wel eens verdiept in de huidige economie?