Geld heeft op dit moment een grote rol in de wereld, maar kan een wereld ook zonder geld? Kun jij het je voorstellen?

Nadat ik mijn baan in december heb opgezegd, ben ik gaan vertellen over de Geefeconomie. In de Geefeconomie staat onvoorwaardelijk geven centraal. Maar ik merkte dat ik het niet alleen wilde vertellen. Graag leef ik de Geefeconomie.

Een vraag die steeds terug kwam. Een vraag die ik mezelf regelmatig stelde, maar die ook regelmatig werd gesteld, is “Is dat dan met of zonder geld?” Lange tijd was mijn antwoord “Ik weet het niet, volgens mij kan het allebei wel”. Maar het is me wel duidelijk geworden dat wanneer de Geefeconomie werkelijkheid mag worden er geen geld meer nodig is.

Maar kan dat dan… een wereld zonder geld? Denk even mee… Denk geld volledig weg uit de wereld… Hoe ziet de wereld er dan uit? Wat voel je nu?
Ik kan me voorstellen dat er veel mensen in eerste instantie angst voelen. Ook ik dacht eerst.. Dat kan toch helemaal niet!!!!!!!
Denk nog eens… Als geld er niet meer is… Wat hebben we dan nog wel? We hebben alles nog. We hebben alle huizen nog, we hebben alle voedselgronden nog, we hebben alle natuur nog. We hebben alle overvloed nog.

Maar wat zou er dan veranderen zonder geld? In eerste instantie zou je denken aan ruilhandel. Maarja hoeveel kippen ruil je tegen een koe of tegen een auto of tegen een bloemkool? Hoeveel bloemkolen kost een massage? Geld is toch wel handig om dit te coördineren. Of toch niet?
We denken vrijwel direct weer in ruilen, in “voor wat, hoort wat”. Maar wanneer we dit loslaten, gebeurt er iets magisch. Wanneer we onvoorwaardelijk geven, betekent dit dat je geen verwachting meer hebt in wat je terug zal krijgen. Dit betekent dat je alleen nog maar bezig bent in wat je hier zelf te geven hebt en verder is er het vertrouwen dat je voldoende terug zal krijgen.

En eigenlijk wil iedereen onvoorwaardelijk geven en vertrouwen dat we voldoende terug mogen krijgen. Maar toch kiezen we er niet voor. Wat houdt jou hierin tegen? Is het omdat je denkt dat andere mensen hier niet aan mee zullen werken? Of is het bijvoorbeeld omdat je jezelf niet als waardevol ziet en dat je niet verwacht dat je verzorgd zal worden? Wat is het wat jou tegen houdt?

Dit bewustzijn is nodig voor ons om naar een mooiere wereld toe te groeien. Als kinderen hebben we dit allemaal wel gevoeld; een wereld waarin we elkaar helpen en waarin iedereen als waardevol wordt gezien.