Hoe kunnen we de wereld mooier maken vanuit onze kracht en talenten? Hoe leren we dat onze kinderen? Wat voor onderwijs is daarvoor nodig?

Nieuwsgierig naar Knowmads gingen wij gisteren naar de open dag in Amsterdam. Toen we binnenkwamen liepen we meteen Timothy tegen het lijf, de jongen die ik op TEDxEducation leerde kennen en die mij had uitgenodigd hier te zijn. Ik had me al eerder verdiept in Knowmads en deze manier van onderwijs is voor mij de enige manier die passend is bij de huidige tijd. En nu kregen we een kijkje in de keuken en mochten we mee voelen bij Knowmads.

Door een dikke knuffel van Timothy voelden we ons meteen welkom. En laat dat nu net de spreuk zijn die bij Knowmads hoort; Welkom Thuis! Check!

Timothy vertelde ons over zijn tijd bij Knowmads, als lid van Tribe 6.

Voordat hij met Knowmads begon had hij hele hoge verwachtingen. Zelfontplooiing, in beweging komen, sterke verbinding met andere tribe-leden en af en toe een flinke break-down zijn inderdaad allemaal op zijn pad gekomen de afgelopen drie maanden. “Ik leer veel en ik heb heel veel plezier.”Wat geweldig om te zien dat een jong iemand met zo veel passie en zo veel liefde over zijn onderwijs kan praten. Wat zou het prachtig zijn om dit bij elke jongere in Nederland te zien!

Na een raak betoog over wat onderwijs zou moeten zijn in plaats van wat het nu vaak is, sloot Marius van Tribe 6 af met artikel 26 van ‘De universele verklaring van de rechten van de mens’.

“Het onderwijs zal gericht zijn op de volle ontwikkeling van de menselijke persoonlijkheid en op de versterking van de eerbied voor de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden. Het zal het begrip, de verdraagzaamheid en de vriendschap onder alle naties, rassen of godsdienstige groepen bevorderen.”

Pieter Spinder, oprichter Knowmads, zette deze woorden kracht bij met zijn verhaal over het onderwijs bij Knowmads. Met termen als zelfbewustzijn, creativiteit, ondernemendheid en vertrouwen werden wij meegenomen in de wereld die Knowmads heet. Een wereld waarin veel vragen worden gesteld, ruimte is voor nieuwsgierigheid en die mij raakt. Een wereld van onderwijs waarin iedereen zijn kwaliteiten en talenten mag ontdekken en die leert inzetten om de wereld mooier te maken. Wat mij betreft een onderwijswereld waarin Knowmads nu nog een voorloper is, maar waar over een paar jaar niemand meer omheen kan!

Nieuwsgierig naar meer: kijk op de site van Knowmads.