Ik schreef gisteren over de vrouwelijke rolmodellen die mij lieten zien welke waarden ik vooral niet wil uitdragen naar de wereld. Het ontrafelen van die patronen én vooral het loslaten van die rolmodellen was niet makkelijk.

Een patroon is eigenlijk een soort spel met strakke ongeschreven regels waar iedereen aan meedoet. Iedereen kent zijn plek en rol en als iedereen die zo feilloos mogelijk invult heb je dus een ‘werkend’ systeem. Het is niet waardevol en ook niet echt, maar wel comfortabel want je weet wat je krijgt als je mee blijft doen.

Als je een patroon loslaat en daarmee dus doorbreekt, dan veranderd de relatie met iedereen die dat patroon nog wel in stand houdt en nodig heeft. Toen ik dus bijv. ‘onafhankelijk moeten zijn’ losliet (door gelijkwaardig te zijn aan Robbert die op dat moment zonder geld leefde…klein patroontje ook ‘zonder geld leven’ ;)) kwam er enorme weerstand uit mijn omgeving. Vooral familieleden die het patroon van ‘onafhankelijk’ als hoogst haalbare zien, werden persoonlijk geraakt in het feit dat ik ‘niet meer meedeed’.

Door niet meer mee te doen, trek je als het ware een kaart uit een kaartenhuis weg. Één kaart kan de boel doen instorten. En de ander heeft het wel nodig om in het patroon te blijven, want dat is haar houvast. En door het spel te verlaten laat je ook nog eens aan alle andere betrokkenen zien dat, dat kan, dat het een optie is om je eigen pad te kiezen, en hoe fijn dat is. Hoe meer kaarten wegvallen, hoe sneller het kaartenhuis instort.

Als je uit een patroon breekt, hoe klein of groot ook, dan komt er weerstand, er komt boosheid, onbegrip en vooral manipulatie. Alles om te zorgen dat je weer mee gaat doen, dat alles bij het oude blijft. Niet omdat het gezond of waardevol is, maar omdat er mensen zijn die dan controle hebben en dat nodig hebben om te overleven.

‘Als er mensen boos op je worden weet je dat je echt iets in beweging hebt gezet’ is sindsdien een van mijn lijfspreuken. En als het allemaal lekker makkelijk gaat met mensen om je heen, dan weet je dus dat je niet echt in beweging bent naar een liefdevoller systeem. Succes! 😉