Systeem verandering, systeem vernieuwing, systeem innovatie…ik heb er jaren mee geworsteld, met deze woorden en het gevoel dat ze me gaven.

Ik was werkzaam in onderwijs en zag en ervaarde hoe kapot dat was (en nog steeds is). Of eigenlijk niet kapot, het werkt precies zoals het ontworpen is, namelijk tegen de natuur van de mens in. Maar dat werkt dus niet. Ik ondervond dat aan den lijve toen ik zelf begin twintig na vier maanden zwoegen als juf in het basisonderwijs uitviel met een burn-out (dit jaar precies 20 jaar geleden).

Na die burn-out ben ik teruggekeerd in onderwijs om me in te zetten om dat systeem te veranderen. En ik was niet alleen, zoveel onderwijsvernieuwers en innovators zetten zich in om dat onderwijs te veranderen, te verbeteren, weer menselijk te maken. Het gevoel was zo sterk: ‘het moet anders’!

En precies door dat laatste woordje veranderde er niks.

‘Anders’ is niet de oplossing, toen niet en nu ook niet. Ik heb sinds mijn burn-out het onderwijs altijd nauwgezet gevolgd en er is in essentie niets veranderd. Ja, er zijn vernieuwende scholen bijgekomen, ja er zijn nog veel meer mensen burn-out geraakt en nog veel meer kinderen die zich elke dag in iets moeten wringen wat hen doodongelukkig maakt. Maar dat is niet anders dan toen, het is alleen nog helderder geworden en in grotere getalen.

Op het moment dat ik al mij diploma’s verbranden (van veterstrik tot NLP Practitioner, van zwem tot HBO Communicatie) liet ik het woordje ‘anders’ los. Ik ben niet anders, ik ben de norm.

Het gaat niet anders, het kan niet anders. Anders zorgt ervoor dat je in het systeem blijft zoeken naar nieuwe strohalmen en dat zoeken buiten jezelf maakt ziek. We moeten het niet anders gaan doen, we moeten de leidende norm die steeds opnieuw bevestigd wordt door het anders te willen doen loslaten. Anders bestaat niet meer als er geen normaal meer is. De leidende norm ben jij zelf, en jij bent niet anders dan jezelf, je bent gewoon. Net als ieder ander, die niet anders is maar ook gewoon zichzelf.

Durf jij het aan te stoppen met veranderen en dat wat jij voelt en denkt en weet als uitgangspunt te nemen?

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven