“Ik praat wel me hem. Want ook al vindt hij geefeconomie stom, ik weet dat ik fantastisch ben.”

Ik vergelijk Doris wel eens met mijzelf toen ik zes jaar was. Zes jaar…toen was ik nog een kleuter die na de zomervakantie naar groep drie ging.

 

Die geen idee had van vreemde landen en talen. Van ongelukkige en gelukkige mensen. Van leven in huizen die niet van jezelf zijn of dat je in een camper kunt wonen. Ik herkende geen lieveheersbeestjes-eitjes, ontlasting van een vos of gevoelens in mijzelf. Ik begreep niet dat als ik bang was voor het slapen, mij hersenen gewoon te moe waren om nog te functioneren. Ik gebruikte geen woorden als ‘oneindig heelal’ en ‘zielenhandjes’.

Niet omdat ik niet een normale zesjarige was of tijd zo anders waren. Maar omdat mijn wereld zo beperkt was ingericht. Ik had geen idee van wat er buiten mijn huis, mijn gezin, mijn basis was. Het perspectief was voor mij gekozen, het perspectief dat in de krant, op school en in de kerk wordt voorgeschoteld. Ik werd, zoals normaal is voor kinderen, klein gehouden. Want wat heb je eraan om als zesjarige te weten dat het heelal oneindig is, dat snap je toch niet. Wat brengt het je als je weet dat sommige mensen doodongelukkig zijn en daarom zichzelf en andere kapot maken, dat kan alleen maar verwarrend werken. Hoe helpt het je verder als zesjarige om serieus te worden genomen in wat je voelt, ook als dat heel energiek en extravert is. Wat heb je eraan als zesjarige mentaal te worden uitgedaagd zodat je het verschil weet tussen geven en nemen, tussen manipuleren en zorg dragen, tussen geluk en gelijk, dat is toch veel te moeilijk en belastend!

Ik was nog helemaal niemand toen ik zes jaar was. Ik deed mee, ik blonk niet uit, ik deed niet onder. Ik was bang, voor de wereld, voor mensen, voor dieren. Ik wist niks, ik begreep nog zo weinig en had geen idee.

Nu ik Doris zie begrijp ik dat nog zoveel beter. Ik was doodsbang voor een wereld waar ik geen touw aan vast kon knopen. Doris niet, die weet omdat het heelal oneindig is, het leven bijzonder is, en zij ook.

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven