Dit is een herplaatste blogpost uit 2013.

Er waren eens…twee werelden. De wereld van Overvloed en de wereld van Tekort.

De wereld van Tekort is een ingewikkelde wereld, waar het vaak donker is, soms grijs en af en toe licht. De mensen in de wereld van Tekort denken en voelen zich te kort gedaan, door het leven, door hun ouders, door vrienden, door hun baas. Er is in de wereld van Tekort nooit genoeg; de ander heeft altijd iets wat jij zou moeten hebben, de ander neemt iets waar jij alleen recht op hebt, je bent niet goed genoeg om iets essentieels in de wereld te zetten, je bent te dik, je bent niet slim genoeg of juist te slim, je wil datgene dat je denkt niet te kunnen krijgen en als je het hebt dan is er al weer iets beters.

In deze wereld gaat het over dualiteit, over goed en slecht, over slimme en domme keuzes, over fouten maken, over dat de mensen van nature alleen maar ergens beter van wil worden. In de wereld van Tekort is ‘hebben’ belangrijker dan ‘delen’, is ‘zeker weten’ belangrijker dan ‘ontdekken’ en is het ratio het kostbaarste bezit. Baatzuchtig en voorwaardelijk leven zijn de manieren om het hoofd boven water te houden in de wereld van Tekort. Kiezen voor dingen waar je in iedergeval zelf beter van wordt, onbewust van wat het achterlaat voor anderen. Vasthouden van wat je hebt, ongeacht of het nog is dat je nodig hebt.

In de wereld van Tekort durven mensen soms in het licht te gaan staan, maar dat wordt snel afgepakt door iemand anders, bang dat er niet genoeg licht is voor iedereen. De mensen in de wereld van Tekort zijn bang voor tekorten, en hebben niet in de gaten dat ze er juist daardoor midden in zitten. Zij smachten naar overvloed, ze zeggen tegen elkaar: “Als er eindelijk eens iets zou veranderen, er echt genoeg zou zijn voor iedereen, dan zou het een stuk beter met ons gaan.”

En dan is er ook de wereld van Overvloed, een oase van onvoorwaardelijk geven en ontvangen. Van altijd genoeg hebben, en meer dan genoeg zijn. Niet hoeven ‘doen’ om bij te dragen maar waardevol zijn doordat je er bent. Kiezen voor datgene wat er is, wat er op je pad komt, kansen pakken die zich ontvouwen. In die wereld mag je ‘Ja’ zeggen tegen datgene wat goed voelt en ‘Nee’ tegen datgene waar je niet blij van wordt. In de wereld van Overvloed is alles er al wat je nodig hebt. Iedereen is zelf-voorzienend, ofwel iedereen kan de bronnen die hij/zij heeft gekregen aanboren om goed voor zichzelf, en daarmee voor anderen, te zorgen. “All you need is already here”, is het levensmotto van de burgers van Overvloed. Mensen die leven in de wereld van Overvloed staan in het licht, hun eigen licht en zelfs in het licht van anderen. Het is er warm en zonnig en mensen zijn van waarde voor zichzelf en voor elkaar. In deze wereld smachten mensen niet, ze genieten van alle rijkdom die zij ervaren, op elk moment. Ze leven onbezorgd, wetende dat er altijd genoeg zal zijn. Ze vertrouwen er op dat alles wat zij zijn en doen waardevol is, ze vertrouwen op de stroom. Ze zijn nog in de minderheid en worden soms voor gek verklaard, of als profiteurs omdat ze gebruik maken van alles wat er is, er wordt gezegd dat ze niet met beide benen op de grond staan. En toch blijven ze geloven en vertrouwen in datgene wat in hun hart leeft, dat is waar ze voor gaan, onvoorwaardelijk. Het enige dat nog bijdraagt aan hun geluk is meer mensen die kiezen om in Overvloed te leven.