Jezelf buitengesloten voelen heeft een hele heldere functie om je te helpen kiezen. Als ‘gaan staan’ voor wat je voelt en innerlijk weet leidt tot uitsluiting dan betekent dat dus dat je in een systeem van uitsluiting leeft. Als je een gevoel krijgt dat je er niet bij hoort, er niet mag zijn dan is dat dus een signaal dat je in een systeem leeft waarin mensen buiten gesloten worden. Dat kan dus een enorme eye-opener zijn voor je, als je het niet persoonlijk maakt, maar juist over jezelf heen kunt kijken naar het systeem dat maakt dat jij buitengesloten wordt.

Wij weten al jaren dat het systeem dat er nu is gebaseerd is op exclusie en exclusiviteit. Dat was ook voordat Corona er was al zo. Dat is al honderden jaren zo. Je hoort er niet bij als je zwart bent, je hoort er niet bij als je homo bent, je hoort er niet bij als je vrouw bent, je hoort er niet bij als je kind bent, je hoort er niet bij als je open bent, je hoort er niet bij als je mbo hebt gedaan, je hoort er niet bij als je man bent, je hoort er niet bij als ongelovig bent.

Er zijn plekken in het systeem waar al deze bovenstaande groepen niet gelijkwaardig zijn. En dus is het systeem niet gelijkwaardig.

Voor veel mensen geldt dat ze dat pas zien als ze zelf exclusie ervaren, zij snappen dat dat zeer doet, dat dat niet normaal is en ongezond. Hoe intens pijnlijk dat is. En veel mensen kiezen ervoor om te reageren met exclusie. Als ik er als vrouw niet bij mag horen dan zet ik een vrouwencirkel op, verboden voor mannen. Als ik er als ongevacineerde niet bij mag horen dan ga ik gevaccineerden bashen zodat zij weten hoe dat voelt.

Als je uitsluiten kunt zien als een signaal, een symptoom van een wereld die onnatuurlijk is ingericht kun je er kracht uit halen om het écht anders te gaan doen. Niet reageren maar creëren. Terug naar jezelf, voorbij de pijn, eenzaamheid en angst. En vanuit die plek, die je verteld dat het anders kan en mag, gaan staan en handelen. Zodat jij zelf een plek bent van inclusie, zodat mensen zich bij jou wel altijd welkom voelen, zodat mensen jou herkennen als een veilige plek waar alles er mag zijn. Be the change.