Stuiterend op de fiets naar huis bel ik vast mijn vriendje. Nee, ik kan geen drie minuten langer wachten met het delen van wat ik deze avond heb meegemaakt. Dus begin ik mijn verhaal vast, hang even op om mijn fiets weg te zetten en kom daarna dansend de kamer binnen.

Ik ben naar Inspiration Shot voor studenten geweest. Een avond waarin veertien studenten vijf minuten vertellen over wat hen heeft geïnspireerd tijdens het TOPprogramma. Tijdens het TOPprogramma zijn de studenten gedurende zes maandagavonden aan de slag gegaan met ‘leiding geven aan jezelf’. Een workshop ‘kiezen’, een persoonlijkheidstest en meditatie passeerden de revue en inspireerden hen. En vanavond mogen zij hun inspiratie doorgeven aan het publiek, dat bestaat uit familie, vrienden, docenten en een enkele onbekende (ik dus).

Ook vanavond blijkt weer: inspiratie is overdraagbaar! Dus liet ik me inspireren door studenten, die zich op hun beurt weer lieten inspireren door schrijvers, docenten, onbekende meisjes in de trein, trainers, hun ouders maar vooral door elkaar. En nu deel ik de inspiratie die ik ontving weer met jullie…typische gevalletje van ‘delen is vermenigvuldigen’.

Inspiratie shots
Dat de sprekers van vanavond gespannen zijn is niet vreemd, een volle zaal en vijf minuten om jezelf te presenteren. Mooi om te zien dat elke jongeren de manier van presenteren kiest die bij hem of haar past. De ene ontpopt zich als stand-up-comedian, de ander schreef een pakkend verhaal en leest dat van zijn papier, een derde laat zich interviewen en een laatste heeft maar één minuut nodig in plaats van vijf. Ik geniet van de uniciteit van de jongeren, die ongeregisseerd het podium beklimmen en aantonen dat zij leiding kunnen geven aan zichzelf, door zichzelf te zijn.

“Geloof eerst in je eigen kunnen, dan zul je zien wat je allemaal kan bereiken.”

Keihard lachen bij het eerste verhaal over de postcodeloterij en hoe bij het TOPprogramma elke maandagavond iedereen weer met een kado op zak naar huis ging. Met tranen in mijn ogen zitten luisteren naar een jongen die zijn hele leven verstoppertje heeft gespeeld en nu gaat staan voor wat hij leuk vindt. Liefdevolle verhalen over hoe de sprekers elkaar hebben aangestoken na te denken over welke waarde ze willen toevoegen aan de wereld waarin ze leven. “Mijn hogere doel is om andere hun hogere doel te laten vinden en te behalen.” Hallo, hoe oud was jij ook al weer?!

“If you’re willing to change the world, let love be your energy”

Guus gaf ons een Inspiration Shot door de poster ‘This is your life’ mee het podium op te nemen. Sanne las het boek ‘De Stip’ voor, Erwin sommeerde iedereen om dit nummer van Robbie Williams te luisteren. Want als je de wereld wilt veranderen, doe dat dan vanuit liefde. Theo vertelde ons over lucide dromen: dat je als dromer bewust bent dat je droomt en daarmee ook je droom kunt veranderen.

Wat een kracht zit er in deze jongeren! Ja, het leren ‘leiding geven aan zichzelf’ is wel gelukt. Stuk voor stuk high potentials, zoals alle jongeren high potentials zijn. Stuk voor stuk uniek, zoals elke jongere uniek is.

“Wat mij gelukkig maakt hoeft een ander niet gelukkig te maken.Geluk is voor iedereen anders.” 

Jongeren in topvorm
De vraag die van de eerste tot de laatste spreker in mijn hoofd zat: Wanneer gaan wij het onderwijs zo inrichten dat iedere jongere een topprogramma mag volgen, vertaald in het standaard onderwijs? Want als wij ook in het onderwijs jongeren vertrouwen geven, hen zaken aanreiken waar ze zelf uit kunnen halen wat ze nodig hebben en hen positief bekrachtigen……dan zijn ze krachtiger dan je ooit had durven dromen (en daar hoef je niets aan te veranderen ;)).

Toen ik springend thuis kwam viel het kwartje, ik wil onderwijs gaan inrichten zodat alle jongeren een topprogramma kunnen volgen. Dus HBO, MBO, VO en PO, laat het weten als jullie mijn hulp kunnen gebruiken bij het in topvorm krijgen van jongeren!

“Je moet niet kiezen voor angst, maar voor datgene dat je wel wilt.”