De afgelopen maanden heb ik veel in beweging gebracht. Gewoon door mijzelf te zijn. Wat is jezelf zijn eigenlijk? ‘Ik’ bestaat toch eigenlijk helemaal niet. En toch heb ik het gevoel dat ik het afgelopen jaar meer mezelf ben geworden.

Dat ‘meer mezelf worden’ of ‘dichterbij mijzelf komen’ is niets anders dan liefde voelen, ervaren, er voor kiezen en het uitstralen. En liefde is dan weer vertrouwen, accepteren, meestromen, kiezen, kansen zien, volledige openheid, niets te verbergen hebben, snappen dat kwetsbaarheid en kracht een-en-hetzelfde is.

In de afgelopen maanden ben ik heel veel mensen tegen gekomen die dit nog niet snappen. Die niet begrijpen dat het niet is wat je overkomt dat je sterk of zwak maakt, maar hoe je hier mee om gaat. Die de moeilijkheid in hun leven (of zelfs dat van een ander) als excuus gebruiken om zich klein te houden. Die niet durven kiezen om liefde te zijn.

“Nu zij heeft verteld hoe moeilijk haar jeugd is geweest, begrijp ik wel waarom zij kiest om zo voorzichtig in het leven te staan.” “Jij zal nadat je zijn verhaal hebt gehoord ook beter snappen waarom hij zo is (terwijl ze bedoelt, ‘zo doet’).”

Eerlijk gezegd snap ik er dan eigenlijk vaak minder van dan meer. Ik verwonder me erover dat dit als algemeen excuus aanvaard wordt. Nooit gehoord van de uitspraak “What doesn’t kill you makes you stronger”? Als je voor die kracht durft te kiezen in iedergeval.

Ik moet in dat soort situaties altijd denken aan Nelson Mandela, wat een held, wat een liefde. Haal je even het globale levensverhaal van Nelson Mandela voor de geest. Als Nelson Mandela zoals hierboven beschreven zou hebben gedacht en geleefd, zou er dan ooit iets veranderd zijn? Of als mensen in zijn omgeving hem hadden klein gehouden door hem te ondersteunen in zijn excuses? Wat zou er dan veranderd zijn? Zou hij een fijner leven hebben gehad? Doubt that! Zouden de mensen om hem heen, sterker nog, de mensen in Zuid-Afrika, mensen waar ook ter wereld die hij geïnspireerd heeft, een mooier leven hebben gehad omdat hij het zo zwaar heeft gehad? Nee, dan was aan de feitelijkheden niets veranderd. Echter als Mandela voor deze excuses had gekozen was er een verschil geweest; de feiten waren veel minder waardevol geweest dan dat ze nu zijn. Juist omdat hij ervoor gekozen heeft om ze waarde toe te kennen, vanuit liefde, hebben ze hem sterker gemaakt. En vele geïnspireerd en sterker gemaakt. En ik realiseer me heel goed dat Nelson Mandela een gewoon mens is. Die durft te kiezen voor liefde en daarmee superkrachtig is.

Daarmee is dus het verschil tussen jou en mij en Nelson Mandela de keuze hoe om te gaan met datgene wat wij meemaken. Wij zijn allemaal mensen, die moeilijkheden hebben doorstaan, die angst kennen. Zonder uitzondering.

Hetgeen dat Nelson Mandela groot maakt, is dat hij vertrouwd dat hij liefde is en daar naar handelt. Kun jij dat ook?