Omgevingen en situaties waarin mensen over andere mensen macht hebben zijn ziekmakend.

Laat het even tot je doordringen…alle omgevingen waarin een mens boven aan ander mens staat zijn ziekmakend. Het is namelijk een onnatuurlijke omgeving, en alles wat (lange tijd) tegen de natuur in gaat is ongezond.

Ieder mens heeft van nature kracht. Die kracht is nodig om jezelf te kunnen leiden, in te kunnen voelen en keuzes te kunnen maken. Gezonde keuzes. Op het moment dat die kracht afgenomen wordt doordat er iemand boven je gaat staan en gaat controleren en manipuleren wat jij doet, kun je dus niet meer handelen vanuit jezelf. Je wordt gestuurd in plaats van dat je zelf leidt. Enkel dat is al een onnatuurlijke beweging, een onnatuurlijke omgeving.

Dus op het moment dat je ouders je vertellen wat je moet doen of hoe het hoort, gaat dat tegen je natuur in. Op het moment dat je op school dingen moet doen die je verteld worden, gaat dat tegen je natuur in. Op het moment dat je manager of baas verteld hoe je dingen moet aanpakken, gaat dat tegen je natuur in. Op het moment dat je partner iets van je nodig heeft dat jij niet kunt geven, maar het toch doet, gaat dat tegen je natuur in.

De ziekmakende omgeving is overal, het is namelijk hoe het huidige systeem is opgebouwd. Een piramidestructuur waarin mensen boven andere mensen staan gebaseerd op allerlei factoren. Leeftijd is daarbij bevoordeeld een belangrijke, en geslacht en opleidingsniveau. Maar ook huidskleur en hoeveel geld je hebt spelen een rol. Zodra je in een omgeving komt waar externe factoren bepaald op welke plek jij in de piramide komt, weet je dat het een ongezonde omgeving is.

Als we naar een gezonde samenleving willen begint dat dus met de leiding nemen over jezelf en stoppen met andere controleren. Daarmee stap je dan uit de piramide en kon je in een cirkel terecht, een cirkel waar iedereen gelijkwaardig is aan elkaar.