Heb jij wel eens nagedacht over welke mensbeeld jij hebt? Wat volgens jou de kern, de natuur van ieder mens is?

Mijn mensbeeld is dat ieder mens te vertrouwen is, dat ieder mens van nature liefdevol en waardevol is. Ik geloof dat ieder mens voor zichzelf en een ander wil en kan zorgen. Ik weet dat ieder mens wil samenwerken en bijdragen vanuit diens passie en talenten. En ik weet ook dat als ieder mens zou leven vanuit diens natuur, de wereld een veel fijner plek zou zijn. En dat als tien procent van de mensen vandaag vanuit dit mensbeeld zou gaan leven, alle grote wereldproblemen als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. Het licht zou ze letterlijk doen oplossen.

Jouw mensbeeld bepaalt hoe je leeft, hoe je je gedraagt en communiceert. Als je vertrouwd vertel je andere dingen dan als je niet vertrouwd. Als je schaamt handel je anders dan als je bekrachtigd. In schuld zit totaal andere energie dan in onschuld. Dat kun je voelen.

De maatschappij is ingericht op een ander mensbeeld dan dat van mij. En dat is jou en mij niet zozeer verteld maar we worden er welk elke dag tot in detail mee geconfronteerd. Dat de mens egoïstisch, onbetrouwbaar en schuldig is voel je in alles. Je voelt het in geld, je voelt het in de kerk, je voelt het op school, in het rechtssysteem, op je werk en in de media. En als je naar dat mensbeeld handelt, als je meedoet aan dat wat je wordt voorgehouden, dan verander je vanzelf in een mens dat in dat mensbeeld past. Egoïstisch, weerloos en schuldig. Dan ga je je vanzelf zo gedragen.

Maar je bent in de kern nog je natuur. Dus je kunt terug naar je natuur, daarvoor is het je natuur. Het is niet verdwenen, het zal er altijd zijn: in je kern ben je groots, licht en onschuldig. Daar voor gaan kiezen, vandaar uit keuzes maken zorgt ervoor dat je er weer bij komt. Dat je een vrij mens wordt. Dat je van schuld naar onschuld gaat, dat je van klein naar groot en van weerloos naar verantwoordelijk gaat. De keuze en de actie is aan jou, niemand anders kan dat voor je doen. Zelf voelen, zelf handelen, zelf vertrouwen op dat je er helemaal mag zijn als mens, de natuur heet je onvoorwaardelijk welkom, hoe lang je ook bent weg geweest!