Dit is een herplaatste blogpost van Robbert uit mei 2012.

Een paar weken geleden gaf ik een lezing aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Aan het begin vroeg ik de mensen om te kiezen wat ze liever hebben; Oorlog of Vrede, Haat of Liefde, Angst of Vertrouwen. Je voelt het natuurlijk al aankomen. Iedereen kiest voor Vrede, Liefde en Vertrouwen. Dit lijkt misschien nietszeggend, maar dit is iets fundamenteels. In beginsel willen alle mensen hetzelfde.

Een fascinerend voorbeeld hiervan is de oorlog tussen Israël en Palestina. Joris Luyendijk beschrijft in zijn boek “Het zijn net mensen” het volgende; Toen ik aan de Israëli vroeg of zij vrede willen, zeiden ze “Ja, natuurlijk, maar de Palestijnen willen oorlog.” En toen ik aan de Palestijnen vroeg of zij vrede willen, zeiden ze “Ja, natuurlijk, maar de Israëli willen oorlog.”

Het is niet zo dat ik het kapitalisme veroordeel. Wanneer ik echter naar de wereld kijk en daarbij de intentie van mensen voel, voel ik Vrede, Liefde, Vertrouwen, Vrijheid, Samenleven en zo verder. Mijn mensbeeld is derhalve dat de mens van nature mooi is en hier op aarde is om iets moois toe te voegen. Klopt het wat ik zeg? Heb jij ook de wil om iets moois te geven? Je kunt er vanuit gaan dat iedereen dat gevoel heeft.

Als ik dan nogmaals naar het kapitalisme kijk, klopt dit systeem niet met mijn mensbeeld. Op dit moment kiezen we een systeem welke gebaseerd is op concurrentie, op “survival of the fittest”, op “voor wat hoort wat”. Het kapitalisme is gebaseerd op een mensbeeld welke ervan uitgaat dat de mens onuitputtelijke behoeftes heeft en dat de mens begeerte is.

Het is makkelijk om dit zo te observeren, maar wat is dan een “systeem” wat wel past bij het mensbeeld wat ik heb. Tot nog toe geef ik het de naam “geefeconomie”. Hierin staat centraal dat iedereen datgene mag geven wat zij/hij zou willen geven. Graag zou ik brood ontvangen van een bakker die vol passie het brood bereid voor anderen. Graag breng ik mijn kapotte fiets naar een fietsenmaker die vol overgave fietsen maakt.

Alle talenten zullen elkaar aanvullen, zodat mensen kunnen doen wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en waar ze zich waardevol mee voelen.

Wat is hiervoor nodig? Eigenlijk helemaal niet veel, want we hebben alles al. We leven momenteel reeds in overvloed. Het enige wat nodig is, is het volgende;

We hebben een bewustwording nodig, waarbij mensen voelen dat andere mensen ook Vrede, Liefde, Vertrouwen, Vrijheid, Samenleven etc. zijn. Dat we allemaal één en dezelfde intentie hebben. Vanuit deze bewustwording ontstaat dat we voor elkaar zullen zorgen en dit betekent dat niemand zich nog zorgen hoeft te maken of zij/hij wel zal overleven. Zowel emotioneel en fysiek hoeven we niet meer het gevoel te hebben dat we aan het overleven zijn. Zo ontstaat er de ruimte voor ons allemaal om te ontplooien en om vol overgave te leven.

Is dit in een systeem te vatten? Nee, dit is niet in een systeem te vatten.

Een fijne week voor allemaal!

Hartengroet, Robbert