Waarom voel ik zoveel opwinding als het gaat over dat Doris kan lezen?

Het is niet zozeer dat ze ineens kan lezen, ze is al anderhalf jaar met letters bezig en kon al een hele tijd haar naam schrijven. Dus dat het plotsklaps zou zijn veroorzaakt niet de opwinding. Maar toch voelt het zo.

Ik kan er geen genoeg van krijgen om haar elke avond weer wat te horen lezen. Ze heeft er zelf zoveel plezier in en vind het zelf ook ‘gaaf’ dat ze kan lezen.

Je zou dus kunnen denken dat we er nu wel aan gewend zijn en dat de jus er al een beetje af is. Maar niets is minder waar. De opwinding, gevoel van verbazing bijna, maakt zich elke keer weer van mij meester als ze ineens het woord HEKS schrijft zonder hulp of ‘ik 🤍hou van je’ aan oma met hulp.

Het is een gevoel van ‘de bewijslast stapelt zich op’, op een goede manier. De onschuld vanwaaruit wij al jaren handelen wordt bewezen. Het natuurlijk leren heeft ineens heel concreet resultaat. En ondanks dat resultaat behalen geen doel is bij informeel leren is onze overtuiging juist dat door informeel natuurlijk leren wel resultaten behaalt worden. Ja, ik voel nu ik dit schrijf dat dit hem is. Dit is de reden waarom ik opgewonden ben en blijf over het feit dat Doris kan lezen!

Wij dragen vanuit onze tenen uit dat je doelloos en in de stroom kunt leven en dat je dan juist, moeiteloos en in de tijd dat het de bedoeling is ‘resultaat’ behaald. Dus juist door je echt helemaal over geven zonder doel is er ruimte om te groeien en ontwikkelen en voor de mooiste dingen, die bij je passen en horen, om te ontstaan. Dat betekent dus niet dat je niks doet, Doris oefende ook met regelmaat. Het gaat erom dat je datgene doet wanneer je daar behoefte aan voelt. Vanuit volledig vertrouwen, zonder de behoefte om te controleren wanneer, wat en hoe iets gebeurt.

Dus leest Doris vaak ‘s avonds voor het slapen gaan een paar zinnen. Dat is het resultaat van de stroom waar wij heilig in geloven. Het feit dat niet alleen wij nu weten dat het werkt, maar dat ook de rest van de wereld op dit punt formeel resultaat kan zien dat het informele werkt is een heel fijn en opwindend gevoel! To be continued!