Doris viel van de wip en brak een voortand doormidden. De spoedtandarts zei dat de voortand eruit moest.
Dat is nogal wat voor een kind van vier. Zeker voor een kind van vier dat nog nooit bij een dokter of tandarts is geweest omdat ze supergezond is.
Dus ik vertelde haar wat er ging gebeuren, en zij schoot heel hoog in emotie, huilenhuilenhuilen. Toen moesten we 20 minuten rijden en viel zij in de auto in slaap. Haar systeem schakelde uit na alle heftigheid.
Bij de tandarts was ze direct weer ‘aan’ en wist ze wat haar te wachten stond. Weerstand en angst waren de grootste emoties.
Ik merkte dat ik heel rustig was, totaal afgestemd op haar én op wat er moest gebeuren. Ik had sterk de leiding en ik balanceerde tussen alle emoties er laten zijn (en uiten), rustig vertellen wat er gaat gebeuren (verbinding maken), en heel duidelijk aangeven dat we niet weg zouden gaan voor die tand eruit is (“twee prikjes en de tand eruit gaat gebeuren Doris”). Het was echt superintens. Afstemmen, meebewegen, leiding pakken, overrulen, kalmeren, afleiden, troosten, helderheid scheppen, meehuilen, complimenteren, knuffelen, vragen stellen, gerust stellen maar eigenlijk bovenal goudeerlijk zijn. Een eerlijk verhaal vertellen over wat er gaat gebeuren, wat wel en niet pijn doet en dat ze mij kan vertrouwen. En dat doet ze.

Ze gaf zich over aan mijn leiding. Ik had geen enkele behoefte om te domineren, te manipuleren, te controleren. Ook wetende dat wij Doris zo opgevoed hebben dat het toch geen enkel nut heeft. Ze gedijt bij eerlijkheid, bij de verbinding die ijzersterk is. Dat ze zich over kan geven aan mijn leiding, en daarin volledig zichzelf mag zijn met al haar intensiteit, dat heb ik vandaag heel helder gezien. En dat het resultaat is dat het lukt, dat ze haar mond open doet en houdt, dat die tand eruit gaat. Bij kind van vier…wow!

Dat maakt mij zo trots, trots op dat onze aanpak in zo’n heftige situatie bevestigd wordt, verbinden met je kind werkt, echt, altijd! En ondanks dat ik haar liever leed bespaar ben ik zo dankbaar voor deze bevestiging. Vanuit verbinding kun je echt alles samen aan.