Ik heb jarenlang in onderwijs gewerkt maar had eigenlijk nog nooit gehoord van thuisonderwijs. Nu ik zelf twee kinderen heb die niet naar school gaan merk ik nog steeds dat thuisonderwijs niet als serieuze vorm van onderwijs wordt gezien. Niet door ouders, niet door leerkrachten, niet door bezorgde familieleden en soms zelfs niet door andere kinderen.

Geefeconomie quote

Ik noem mijzelf dus vanaf nu af aan ook Natuurlijk Leren Expert. Want als ik ergens veel over heb nagedacht, ingevoeld, me in verdiept heb en mij bewust van ben is het wel van kinderen op een volledig natuurlijke manier laten leren en ontwikkelen.

Ik heb meer over onderwijs, educatie en leren nagedacht dan toen ik zelf voor de klas stond. Sterker nog, alles wat ik toen wist van leren en ontwikkelen had ik uit boekjes geleerd. Ik weet nu dat dat niet echt leren is, dat heeft niets met ontwikkelen, intresse, nieuwsgierigheid of het juiste moment te maken. Dat is enkele kennis tot je nemen en repeteren zodat je het kunt reproduceren op een toets. Op die manier had ik kennis vergaard over leren en ontwikkeling van kinderen, je snapt wel dat dat dus niet is blijven hangen.

Ik weet nu hoe kinderen leren, wat zij nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen, waarom het onderscheid tussen gedrag en wie een kind is essentieel is voor een gezonde leeromgeving en waarom scholen niet bijdragen aan een mooiere wereld. Mocht jij dus iets willen weten van thuisonderwijs, natuurlijk leren en leven in volledig vertrouwen, stel me dan gerust je vraag. Als expert vind ik het heerlijk om te vertellen wat ik zelf heb ontdekt en onthouden. En als moeder van twee kinderen die volledig natuurlijk leren heb ik voorbeelden genoeg.

Wat wil jij weten over Natuurlijk Leren?

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven