Ik leer al jaren niks meer. Sinds ik al mijn diploma’s verbranden wist ik dat ik nooit meer een cursus, opleiding of bijscholing zou volgen. Ik heb altijd al graag informeel en non-formeel geleerd. En sinds ik weet dat ik mijzelf het best autodidactisch ontwikkel heb ik al helemaal geen behoefte meer om kennis en vaardigheden te leren op een manier die door een ander bedacht is. Ik wil zelf weten wat ik leer, hoe en wanneer, zonder doel, dat werkt voor mij het beste.

Daardoor leer ik juist enorm veel en verschillende dingen. Ik heb afgelopen jaren een yurt leren bouwen bijvoorbeeld. Die heb ik twee keer opgebouwd en een keer afgebouwd. Dat is niet veel en toch weet ik nu precies hoe het moet, wat de handigheidjes en onhandigheidjes zijn. Ik zou mezelf geen expert noemen, maar zou het zeker aandurven om een team te leiden die de yurt bouwt.

Zo heb ik nog veel meer dingen in de praktijk geleerd, door moestuinen aan te leggen, bomen te planten, een boomhut te bouwen, melk te verzuivelen, onze kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling, in een camper te wonen, podcasts op te nemen, te leren haken.

En het zijn echt niet alleen de vaardigheden, het met mijn handen werken dat zich vanzelf ontwikkeld, ook mijn kennis ontwikkeld zich op een volledig autodidactische manier. Door dat wat ik doe serieus te nemen, met aandacht en overtuiging, is er een voor mij vanzelfsprekend ritme ontstaan tussen vaardigheden, praktische en theoretische kennis en inzichten als ik mij beweeg ik nieuwe situaties. Het is een stroom van nieuwe dingen doen, zien en ervaren die elke cursus of opleiding overtreft. Omdat ik autonoom mag ontwikkelen, precies zoals dat perfect bij mij hoort.

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven