Het jaar is bijna voorbij, tijd om terug te blikken naar een jaar geleden. Bij onwerkelijk voelt het dat we toen nog in De Stroom in Nederhemert-zuid woonden. Pas een jaar geleden, toen waren we nog niets een begonnen met inpakken.

Ik laat me in herinnering even helemaal meevoeren naar die prachtige plek, die overvloedige landelijke plek in Gelderland vlak aan de Maas.

De overvloed van de tuin en de natuur was ontzettend voelbaar, daar zat ook de meeste creatie in. We planten bomen, maakten een moestuin, een kruidentuin, zaaiden bloemen. We oogsten, verwerkten. Ik maakte zuurkool en ketchup, ik bakte taarten zoet en hartig. Ik herkende soort groenten, fruit en kruiden die ik eerder nog nooit at zoals kweepeer, postelein en salie. We haalden tientallen courgette en appels uit de tuin, maar ook pompoenen, wortels, basilicum, walnoten, frambozen, aardbeien en pruimen. Wat een overvloed.

De kelder stond vol en we gaven veel weg. Aardappels, courgettes, uien, bieten, tuinbonen, allemaal uit eigen tuin. Bramen, vlierbloesem en hazelnoten van het eiland.

Wat een machtig mooie tijd hebben we daar gehad. En ondanks dat ik het niet mis, voel ik wel de grote waarde van het zelfvoorzienend leven. De creatie van een eigen plek, en alle tijd en ruimte hebben om overvloedig te geven en ontvangen.

Prachtig mooi was het, en met een gevoel van dankbaarheid kijken we terug naar een jaar geleden toen we ons klaar begonnen te maken voor vertrek. Bizar dat het zo kort geleden is en tegelijkertijd zo ver weg voelt. Het is niet meer onze plek, maar zal voor altijd onze Stroom zijn.