Er wordt mij wel eens gevraagd of wij zelf een slechte schoolervaring heb gehad, omdat wij thuisonderwijs geven aan onze kinderen.

Ik heb een prima schooltijd gehad, Robbert ook. We hadden het beide goed op school, met de kennis van toen. Met de kennis en ervaringen van nu kan ik me niet voorstellen dat ik het fijn zou hebben op school. Het zou niet goed voor mij zijn, ik zou me er niet vrij kunnen bewegen en kunnen zijn wie ik ben.

Omdat onze kinderen op hun jonge leeftijd de vrijheid van mens zijn hebben (behouden) worden zij heel ongelukkig van een systeem waarin ze. niet vrij zichzelf kunnen zijn. Ik geloof dat geen enkel kind tot zijn recht komt ik het schoolsysteem zoals dat nu is. Ik geloof dus ook dat ik dichterbij mijzelf had kunnen blijven als ik zelf niet naar school was geweest. Dat, dat me wat jaren zelfhulp had gescheeld 😉

Toch vind ik het prima dat ik wel naar school ben geweest. Daar zit geen pijn of schuld op. Mijn ouders hebben gekozen voor die optie vanuit hun bewustzijn op dat moment. En ik vind dat een goede keuze, ook al maak ik nu een andere voor mijn kinderen.

Mensen kiezen vanuit het bewust zijn dat ze hebben. En dat bewust zijn kun je verbreden en verdiepen door patronen en angsten in jezelf en de samenleving aan te kijken. Door ze aan te kijken en er door heen te gaan kun je ze helen.

Als je kiest vanuit heelheid dan hoef je nooit te vluchten, of het anders te doen dan je ouders puur om het anders doen, je af te zetten tegen of te strijden voor iets beters. Dan kies je vanuit rust en overtuiging én geïnformeerd zijn wat het beste past bij dat bewust zijn.

En juist doordat wij volledig overtuigd zijn van ons eigen pad, is er geen behoefte om de keuzes van anderen, ook niet die keuzes die onze ouders voor ons maakten, te weerleggen. Waar in het kapitalisme, “het is goed geweest én wij kiezen een ander pad” niet kan bestaan, kan dat wel naast elkaar bestaan in een geefeconomie, En dat mondt dus uit in zelf wel naar school zijn geweest, daar een goede tijd hebben gehad en, vol overtuiging, voor unschooling kiezen voor onze kinderen.