Denk jij in controle of voel je overgave? Ben jij aan het reageren of creëren? Doe jij aan oplossen of aan meebewegen? Leef jij vanuit weerstand of vanuit het volgen van de stroom?

Bovenstaande quote komt uit het videoportret waarin ik vertel over de weerstand die mensen hebben tegen thuisonderwijs en specifiek het ‘sociale vaardigheden’stuk.

Mensen zijn bang dat een kind asociaal wordt als het niet elke dag met dezelfde leeftijdgenootjes speelt en vragen ons dan hoe wij dit probleem gaan oplossen. Hoe gaan wij er voor zorgen dat onze kinderen niet asociaal worden (of eigenlijk blijven, want ze kunnen niet sociaal zijn aangezien ze nooit naar school zijn geweest).

Ze vergeten daarbij een belangrijk ding, namelijk te kijken naar onze kinderen en hoe het op dit moment met ze gaat. Als ze werkelijk zou durven kijken zou ze zien dat er niets op te lossen is. Dan zien ze kinderen die vrij zijn, die in vijf talen ‘hallo’ kunnen zeggen én dat ook doen tegen iedereen die ze tegenkomen. Dan zien ze kinderen waarbij de buitenwereld welkom is, doordat ze dat soms letterlijk zeggen en altijd laten zien in hun gedrag.

Het oplossen van problemen is een van de verslavingen binnen het systeem. Er moet opgelost worden, daar zit een enorm gevoel van ‘waarde’ aan verbonden. Een dag niets opgelost is een dag niet overleefd.

Steek jij wel eens brandjes aan om ze daarna te kunnen blussen?