Dat wij vanuit rust en vertrouwen leven en kiezen betekent dat er in onze eigen geefeconomiebubbel weinig tot geen ruis is. Maar dat betekent niet dat wij niet met ruis te maken krijgen.

Wekelijks krijgen wij te maken met manipulatie, gaslighting, seksisme, emotionele chantage en veroordeling. Dat kan in situaties zijn met mensen die wij kennen, maar ook met onbekenden.

Wij kiezen heel bewust, liefdevol en altijd gericht op de lange-termijn. Dat wordt door veel mensen niet begrepen, en dus ook niet gewaardeerd. Het wordt veroordeeld omdat het mensen een spiegel voorhoudt. Zij maken zelf andere keuzes, en die keuzes bevestigen wij niet.

Soms is het heel simpel. Als ik geen mondkapje draag, dan laat ik zien dat dat ook een optie is. Als jij vind dat jij er wel een moet dragen maar dat eigenlijk niet vanuit jezelf komt, dan wil je niemand zien die geen mondkapje draagt, dat is dan een spiegel. Je wilt simpel weg niet herinnerd worden aan dat, dat ook een optie is.

Zo gaat het met veel situaties in ons leven. Wij sturen onze kinderen niet naar school, wij werken niet, wij zijn heel vrij, ik ben thuis bevallen, gaf lang borstvoeding, wij wonen in een camper, wij geven onze kinderen zelf zwemles….en zo zijn er nog ontelbare keuzes die wij maken die andere mensen een spiegel voor houden.

Ik kan het meestal niet eens bedenken wat de trigger is in ons verhaal, omdat het werkelijk vanalles kan zijn dat bij de ander weerstand oproept omdat dat diegene raakt ik zijn of haar pijn. Vaak is dat gelinkt aan de collectieve pijn, de aangeleerde normen waar wij van afwijken.

Dus proberen mensen ons steeds opnieuw aan te vallen, te manipuleren, klein te maken, te gaslighten, te ontwrichten. Zodat zij niet hoeven te voelen wat er voor hen te voelen is. Dat ze zelf mogen bepalen wat te kiezen. Dat ze zelf mogen kiezen wat te doen. En daarvoor gaan staan.

Ondanks dat het mij soms raakt, zijn we er oké mee. Omdat we weten waar het vandaan komt. Het heeft niets met ons te maken, maar met de spiegel die de ander ziet. En om naar een duurzamere wereld te komen moet die spiegel er zijn, dus ben ik dat met liefde!