Als je hoogsensitief bent wordt door de meeste coaches en ‘healers’ nog altijd in een slachtofferrol geduwd. Je bent zo gevoelig dat je wel krachteloos moet zijn, dat kan niet anders. En als je krachteloos bent heb je hulp nodig, alsof je een zielig vogeltje bent dat niet kan vliegen. De wereld is zoooo overweldigend.

Ik ervaar hoogsensitiviteit als de grootste kracht die er maar is, en zo voel ik me dus ook. Ik voel me krachtig en machtig en ‘in controle’ omdat ik alles voel. Door alles te voelen én dat serieus te nemen weet je alles. Je intuïtie is uitermate goed ontwikkeld dus je komt eigenlijk nooit voor verrassingen te staan. Alles dat gebeurt, in je en om je heen, in de wereld doorvoel je en kun je daardoor uitleggen en verwerken.

Als je hoogsensitief bent en je niet als slachtoffer opstelt dan ben jij diegene die overweldigend is en niet de wereld. Dan ben jij diegene die krachtig kan vertellen wat je nodig hebt, en niet de ander. Dan kun jij voelen en plaatsen waar dat gevoel vandaan komt zonder dat er allerlei emoties in de weg zitten. Dan mag je helemaal jezelf zijn van jezelf en heb je daar geen goedkeuring van een ander voor nodig.

Ik geloof trouwens dat ieder persoon hoogsensitief is. Dat hoogsensitiviteit dus helemaal niet bestaat. Dat iedereen intuïtief kan handelen, dat iedereen kracht heeft, dat iedereen kan voelen wat er in en buiten hem speelt. Maar dat in een wereld waarin bijna iedereen afgesloten is van zijn gevoel, een beetje sense hebben al een enorm verschil maakt.