Toen ik tien jaar geleden tijdens mijn burn-out de psycholoog met regelmaat bezocht kwamen we er al pratend achter dat ik ‘wel erg gevoelig was’. Ik gebruik mijn zintuigen goed, sta open voor datgene dat om mij heen en in mij is en voel glashelder mensen, woorden en intenties aan. Meteen kwamen er allerlei gedachten in mijn hoofd. Wat betekent dat dan? Zouden daar meer mensen ‘last’ van hebben? Was er een naam voor? Aha, dat verklaarde vast de moeilijkheden die ik had ervaren in het onderwijs, daar kon ik weinig aan doen.

Handleiding voor een gevoelig typje
Ik ging op zoek naar meer informatie naar aanleiding van de term ‘hoogsensitief persoon’.
Wat heerlijk dat ik een stickertje had waar ik mee over het internet en in de bibliotheek kon struinen. Ook was het fijn om de sticker aan andere mensen te laten zien en erover te praten. Ik kocht zelfs een boek en liet dat aan belangrijke mensen om mij heen lezen, als een soort persoonlijke handleiding.

Ik was misschien wel meer met de sticker bezig, dan met de (handige of onhandige) eigenschappen die bij mij als hoogsensitief persoon horen. Lezen, praten, duizenden vragen in mijn hoofd, opnieuw met de psycholoog in gesprek. Opgelucht dat ik wist dat er meer mensen waren die hoogsensitief zijn en ook fijn om er meer informatie over te hebben. Echter leek de sticker vaster en vaster te gaan zitten, omdat ik de informatie in mijn hoofd vertaalde naar een soort waarheid: dit ben ik, hoogsensitief.

Stickers plakken
De eerste fase na de zoektocht was de fase van het accepteren van de sticker voor mijzelf. De fase daarna was het vertalen van wat de sticker betekende in omgang met anderen. De derde fase was het vertalen van wat er op de sticker stond om zo andere duidelijk te maken hoe ik was, en hoe ze het beste met mij om konden gaan. Die fase was een lastige. Ik wist na de zoektocht wel wat hooggevoeligheid inhield voor mijzelf, maar de mensen waar ik mee in aanraking kwam hadden aan de sticker geen boodschap. Die wilde gewoon Petra zien of leren kennen, totaal niet geïnteresseerd in welke sticker er op mij zat geplakt.

Ik: “Ja, maar….ik ben hooggevoelig hoor! Kijk maar naar mijn sticker! 
De ander: “Ja, en, daar is toch geen naam voor nodig…die heb je namelijk al, jij bent Petra. En je bent goed zoals je bent, hoe je het ook wilt noemen.”

Naarmate de jaren verstreken stopte de zoektocht naar de sticker. Het eerste gevoel van bevrediging dat ik een reden had om te zijn zoals ik was, ging als snel over. Nu weet ik wel beter, je hoeft geen ‘reden’ te hebben om te zijn. Ik geloof heel sterk in persoonlijke ontwikkeling, bewustwording en de keuzes die je daar zelf in maakt. Dus ik mocht dan hoogsensitief zijn, maar wilde dat niet gebruiken als eindpunt (“zo, dat is dat”) en zeker niet als ‘excuus’. Ik merkte dat ik een van mijn meest belangrijke eigenschappen, gevoeligheid, als kracht wilde inzetten.

Hoe minder aandacht er aan mijn sticker werd besteed, hoe minder aandacht ik aan dat plakkerige ding ging besteden. Na al die jaren was de sticker wat vergeeld, verbleekt en begon ik te twijfelen aan het belang ervan. Waarom zou dat ene onderdeel van mij wel een sticker verdienen en een ander onderdeel niet. Waarom wel een sticker met ‘hooggevoelig’, maar niet een met humoristisch, slim, nieuwsgierig of ondernemend? Dat zijn toch net zo goed eigenschappen die mij maken tot Petra. Of is dat niet afwijkend genoeg om een sticker op te plakken?

Stickerverwijderaar*
Dus heb ik mijzelf bewerkt met stickerverwijderaar en de sticker liet gelukkig heel gemakkelijk los! Ik heb hem niet losgeweekt omdat mijn gevoeligheid er niet mag zijn, niet om te ontkennen dat ik af en toe een watje ben. Niet om te negeren dat ik kan janken om slechtemuziek op het goede moment of dat ik zo goed dingen aanvoel dat het voor sommige mensen eng is. Nee, juist vanuit de kracht dat ik mijzelf accepteer, voor de volle 100%! Dan is die sticker om een deel van mij te benoemen helemaal niet nodig. En de ervaring leert dat als ik mijzelf accepteer, in complete schoonheid, dan kunnen anderen niet anders, dan dat ook doen.

Deze stickerverwijderaar kan ook gebruikt worden door derden en werkt op alle soorten stickers.