Toen Sywert van Lienden voorzitter was van LAKS was ik daar medewerker. Ik heb bijna een jaar met hem samen gewerkt.

Nu hij zo veel aandacht krijgt in de media vanwege de mondkapjesdeal volg ik dat op de voet. Ik heb het altijd al verwonderlijk gevonden dat zijn gekletst zo gretig aftrek vond, maar nu hij zichzelf 9 miljoen heeft toebedeelt is wat hij zegt en niet doet nog intrigerender.

Iedereen die een beetje zijn intuïtie gebruikt, dat hoeft niet eens veel te zijn, kan voelen wie Sywert echt is. Daar ga ik dus ook niet over uitweiden m, voel zelf maar, bekijk zijn Twitter, zijn interviews en video’s. Voel tussen de regels door en je ziet wie hij is.

Toen, in 2008, gaf hij een interview met NRC, en hij loog daarin over een aantal zaken. Hij stelde zaken totaal anders voor dan ze in werkelijkheid waren, en hij zelf en zijn rol en mate van belangrijkheid kwamen er daardoor beter uit. Als medewerkers waren we verbouwereerd, boos en teleurgesteld in zijn handelen en wat hij had gezegd. Toen kwam hij met het voorstel om een rectificatie aan te vragen bij de krant.

Wat natuurlijk heel grappig is want hij had die dingen zelf gezegd, het was niet dat de interviewers die dingen hadden verzonnen en hem verkeerd hadden geciteerd. Het probleem was juist dat ze hem precies goed hadden geciteerd. En dat was precies wat hij wilde. Zelfs de ophef deerde hem niet, hij wist dat dat er bij hoort, als je liegt voor je eigen belang worden er mensen boos, that’s the deal.

Het uitzonderlijke aan Sywert is dan ook niet dat hij liegt, of dat hij daar werkelijk spijt van heeft, maar dat hij toch net doet alsof het een foutje was. Terwijl het allemaal met voorbedachte raden is, als iemand precies weet wat hij aan het doen is, is het Sywert wel.

In #sywertgate zit het perfecte voorbeeld van waar de echte profiteurs zich bevinden. En hoe zo iemand, als mensen beter hun intuïtie zouden volgen, daar nooit de ruimte voor zou krijgen. Want dan prik je zo door hebzucht en ego heen, en dan blijft er alleen maar 9 miljoen over op een bankrekening. Wat een armoe.