In Engeland en Amerika wordt thuisonderwijs wel gezien als een volwaardige vorm van onderwijs aan kinderen (die ook wettelijk geregeld is), in Nederland is dat niet het geval. Dat maakt het voor ouders minder aantrekkelijk om voor te kiezen (wat waarschijnlijk precies de bedoeling is van de overheid) en het wordt doorgaans überhaupt niet als serieuze optie overwogen door ouders.

Terwijl het misschien wel de meeste bewuste vorm van onderwijs en educatie is die je kunt kiezen voor je kind. In het vertrouwen dat jij als ouder genoeg in huis hebt om je kind zich te laten ontwikkelen.

De meeste mensen denken nooit aan thuisonderwijs voordat hun kind de schoolgaande leeftijd heeft, naar school gaan is een hele, hele sterke norm in de Nederlandse samenleving. Er is in hoofden van mensen en in de dagelijkse praktijk geen ruimte om thuisonderwijs te overwegen, laat staan er daadwerkelijk voor te kiezen.

Terwijl ik het natuurlijk iedereen kan aanraden, in iedergeval om je bewust te worden van de mogelijkheid en die als optie af te wegen naast regulier onderwijs.

Er zijn naast praktische nadelen zoals veel tijd met je kind moeten doorbrengen en de schoolse normen los laten meer voordelen aan thuisonderwijs wat mij betreft. Het volledig natuurlijk volgen van wat je kind kan en niet kan, de ontwikkeling zien en daarin kunnen aanbieden waar het kind aan toe is vind ik een van de grootste voordelen van thuisonderwijs. De betrokkenheid en het kunnen afstemmen met het kind heeft een grote mate van gelijkwaardigheid in zich dat je aan het kind meegeeft.

Het wordt door de Nederlandse overheid steeds onaantrekkelijkee gemaakt om voor thuisonderwijs te kiezen. De drempels worden hoger en als je kind eenmaal naar school is geweest is het onmogelijk om nog te kiezen voor thuisonderwijs.

Mijn tip aan ouders met jonge kinderen die thuisonderwijs overwegen is dan ook: “Begin met thuisonderwijs en kijk hoe dat bevalt. Voor thuisonderwijs heb je maar één kans, naar school sturen kan altijd nog.”

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven