Thuiszitters, het zijn er zoveel, tienduizenden. De uitvallers van het onderwijs, kinderen met schooltrauma’s, kinderen die niet passen in het systeem.

Zoveel ouders van uitgevallen kinderen zijn zoekende, wanhopig zoekende naar oplossingen, naar toch weer mee gaan doen, naar ergens bij horen en mogen zijn. De wanhoop is schrijnend om te zien. En met een verandering van perspectief onnodig.

De intrinsieke motivatie is volledig gedempt door het systeem, dat is een van de belangrijkste redenen dat kinderen uitvallen. En omdat ze daarin vaak veel te lang door zijn geduwd, door het systeem, leerkrachten, ouders en henzelf is eerst heling nodig voordat motivatie weer opkomt.

Als ouder van een thuiszitter is de snelste weg naar heling van de kind, vertrouwen op je kind. Vertrouwen dat je kind nog steeds weet wat goed is voor hem of haar. Zij of hij weet dat heel goed, anders was zij of hij niet uitgevallen, dan was het gewoonweg uitgewrongen totdat het had gepast. Het signaal dus dat je kind uitgevallen is uit een systeem dat gemaakt is van hokjes zou je als ouder dus juist een enorme boost van vertrouwen kunnen geven.

Het is uitdagend om als ouder de collectieve patronen rondom onderwijs en scholing los te laten. Het idee van terug moeten bewegen, weer mee moeten gaan doen is intens sterk aanwezig bij de meeste ouders. Het kind moet uiteindelijk weer naar school, hoe dan ook, dat is het leidende idee vanwaar uit ouders handelen. Dat idee zorgt voor afhankelijkheid en ruis, in plaats van dat het voor de ruimte en kracht zorgt die nodig is voor het helen van je kind.

Wat zou er gebeuren met de verbinding en heling met je kind als het je lukt om die overtuiging los te laten. Als je volledig gaat vertrouwen op wie je kind is, als je het uitvallen kunt zien als een helder signaal dat scholing nu niet de weg is. En als het wel weer ooit de weg wordt om naar school te gaan dan dient zich dat echt vanzelf aan. Tot die tijd kan je kind Natuurlijk Leren, helemaal vanuit haarzelf. Vertrouw maar, geef je maar over dat jouw kind het ook nog steeds in zich heeft om zich volledig natuurlijk, zonder enige dwang of doel, te ontwikkelen op eigen tempo. En ontdek hoe helend dat werkt, voor je kind en voor jouzelf.

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven