Ik schreef nooit eerder over vaccineren, omdat ik echt vind dat iedereen een vrije keuze mag maken. En ik voel dat de energie rondom die vrije keuze ernstig beperkt wordt door zowel voor- als tegenstanders van vaccineren. Wat ook logisch is, want als je ergens voor of tegen bent, ben je ook altijd ergens tegen of voor. En daarmee beperk je vanzelf een ander die daar anders over denkt. En dat is destructieve energie, en destructie is nooit werkelijke vrijheid.

Toch wil ik er nu iets over zeggen aangezien ik een mooi inzicht. Ik sprak met iemand over vaccineren en vertelde haar dat massaal vaccineren niet bijdraagt aan een gezondere samenleving. Vaccineren maakt mensen niet gezonder.

Anti-vaxxers zullen dan meteen roepen dat dat waar is en dat het ons zieker maakt. Vaxxers zullen roepen dat, dat niet waar is en dat het ons beschermt tegen dodelijke ziekten.

Door in die discussie te stappen verlies je de vrijheid. Want vrijheid komt vanuit het volgen van wijsheid, en die komt nooit vanuit je hoofd, en is nooit voor of tegen.

Op grote schaal iedereen vaccineren leidt niet tot een gezondere samenleving, omdat het niet vanuit vertrouwen in het menselijk afweersysteem komt. Het vertrouwd niet op de natuur van de mensen en het vaccin draagt op geen enkele manier bij om dat sterker te maken. Het beschermt mensen en waar bescherming nodig is is geen vertrouwen in eigen kunnen.
Het niet vaccineren komt bij de meeste mensen vanuit hetzelfde wantrouwen, alleen gericht op iets anders. Bij hen zit het wantrouwen naar andere mensen toe, de overheid, mensen die wel vaccineren. En ook dat is dus een destructieve, niet duurzame insteek die niet bijdraagt aan een gezondere samenleving. Want angst is intens ongezond.

Een vrije keuze bestaat uit het volgen van je intuïtie, en daar de (vooraf onbekende) consequenties van dragen. De uitkomst, wel of niet vaccineren kan dus per persoon verschillen, ingevoeld hebbende op je eigen situatie. En dat zou ook precies de enige echt gezonde vrije keuze zijn. Met respect voor natuur en de vrije keuze van ieder mens.