Leef je in vrijheid? Een paar jaar geleden zou ik op deze vraag geantwoord hebben. Ja, natuurlijk voel ik me vrij. Als je naar Afrika kijkt of andere ontwikkelingslanden hebben wij zoveel meer mogelijkheden. En wij hebben geen oorlog. Dus wij leven in vrijheid!

Maar waarom doen dan zoveel mensen niet datgene wat ze echt willen? Waarom durven mensen niet? Waarom cijferen mensen zich weg?

Er zijn grote sociale verwachtingen in de maatschappij. Er wordt al vroeg aangeleerd wat “goed” en wat “fout” is. Dat word je geleerd op school, bij verschillende religies en ook gewoon in de omgang met anderen.

Wat is “goed”? Goed betekent nu in de maatschappij dat je goede cijfers haalt op school, dat je nooit pijn hebt, dat je een goede studie doet en deze afmaakt, dat je een goede baan hebt en deze weet te behouden of dat je weet op te klimmen, dat je trouwt (het liefst met je eerste partner), dat je een gezinnetje krijgt en tevreden bent met je werk.

Wat is “fout”? Fout betekent nu in de maatschappij dat je gefaald hebt. Het betekent dat je geswitcht bent van studie of je studie niet afmaakt. Dit wordt afgestrafd met een langstudeerboete of dat je heel je studielening moet terug betalen. Je faalt ook wanneer je gaat scheiden van iemand (zeker als er een kind in het spel is). Ook faal je wanneer je jouw baan verliest of geen stappen maakt. En je kunt nog op veel manieren falen.

Ik kan jullie vertellen; er bestaat geen “fout”. Iedere keuze is goed; er bestaan geen foute keuzes.

Een tijdje geleden ontstond er een grote liefde tussen mij en een verloofde moeder. In eerste instantie wilde ik hier echter niet aan toegeven. Ik voelde me geremd door de sociale druk die er is. Ik voelde me geremd door de lessen uit de tien geboden die me zijn aangeleerd.

Maar de liefde wilde niets anders dan dat wij bij elkaar waren. Ik heb de sociale druk los gelaten en ik ben voor mijn liefde gaan staan. Dit wordt door de maatschappij gezien als “fout”, maar deze keuze was prachtig mooi, want het was een keuze welke volledig uit mijn hart kwam. Ik ben blij dat ik gekozen heb voor wie ik ben en dat ik niet gekozen heb voor wie ik niet ben.

Niet alleen sociale druk, maar ook druk door middel van geld zorgen ervoor dat we niet vrij zijn. Ik heb veel mensen gehoord die vertelden dat ze eigenlijk een andere baan zouden willen, maar geen ontslag nemen omdat ze bang zijn dat ze geen andere baan zullen vinden, problemen zullen krijgen met de hypotheek, hun gezin niet meer kunnen onderhouden. Zijn dit begrijpelijke keuzes? Ja, ik kan ze goed begrijpen. En aan de andere kant vind ik het doodzonde, want ik voel dat we niet vrij zijn.

Leven wij in echte vrijheid? Nee! Maar we kunnen er natuurlijk wel voor kiezen om in vrijheid te leven. We hebben een vrije wil.

It doesn’t interest me if the story you are telling me is true. I want to know if you can disappoint another to be true to yourself.