Afgelopen weken is deze vraag ons weer vaak gesteld. Als sinds het begin van geefeconomie, nu 9 jaar geleden, is dit een vraag die geregeld voorbij komt. In vier blogs geef ik antwoord op de meest gestelde vraag aan geefeconomie; ‘wat geven jullie?’. Dit is antwoord 1.

Antwoord 1 is niet zozeer een antwoord op de vraag maar een uitleg waarom deze vraag binnen een geefeconomie nooit een vraag is.

Wij leven vanuit het mensbeeld dat ieder mens waardevol is. Op het moment dat je geboren wordt ben je waardevol, je bent uniek, je bent onschuldig en vrij om te kiezen. Als je die onschuld en vrijheid kunt behouden dan zal je altijd in verbinding zijn met je eigen ziel en dus ook met alle zielen om je heen. Dat betekent dat je je verbonden zult voelen met andere mensen, met dieren, met de aarde, met de natuur, met het universum. Je leeft vanuit het gevoel dat je een bent met alles, dat je onderdeel bent van het universum.

Als je vanuit die verbinding leeft, dan is alles om je heen dus eigenlijk onderdeel van jezelf. En jij bent onderdeel van alles. Alles wat je doet ontstaat vanuit die verbinding. Je handelt vanuit een gevoel van verbondenheid en eenheid. Daar uit voort komen vanzelf gevoelens van overvloed, van rijkdom, van eenvoud. Je bent onderdeel van iets groters en wilt graag zorg dragen voor dat moois, dat overvloedige liefdevolle veld. Dus draag je zorg voor jezelf en voor alles om je heen.

Daar komt het geven en ontvangen om de hoek. Want zorg dragen is geven. Alles met een liefdevolle blik bekijken is geven. Luisteren naar wat er nodig is, is geven. Vanuit je intuïtie doen wat klopt is geven. Samen met mensen delen is geven. Jezelf goed vinden zoals je bent en daar een voorbeeld in zijn is geven. Een ander uitnodigend om verder te kijken is geven. Een ander uitdagen om voor zichzelf te zorgen is geven.

Bovenstaande dingen doen wij elke dag. Wij zijn elke dag volledig aanwezig en zijn elke dag beschikbaar. Iedereen die zich ook onderdeel voelt van dat overvloedige veld kan altijd bij ons terecht. Wij dragen deze boodschap elke dag uit, in elke handeling die we doen.

Dat is ongelofelijke waardevol én nodig. Dat het gevoel van ‘er mogen zijn’ de wereld in stroomt. Dat mensen dat horen, dat kunnen voelen als ze willen, daar ook voor kunnen gaan kiezen, dat is wat wij geven en leven.

Wij stellen de vraag “wat geef jij dan” nooit aan een mens of levend wezen. Ook niet aan de aarde of de zon of het water trouwens. Het is helder dat er gegeven wordt binnen de eenheid. Ieder heeft zijn eigen aandeel, en iedereen die vanuit die verbinding leeft draagt bij. Dat is de stroom van leven, de vanzelfsprekende stroom van geven en ontvangen, vanuit eenheid en verbinding.