Afgelopen weken is deze vraag ons weer vaak gesteld. Als sinds het begin van geefeconomie, nu 9 jaar geleden, is dit een vraag die geregeld voorbij komt. In vier blogs geef ik antwoord op de meest gestelde vraag aan geefeconomie; ‘wat geven jullie?’. Dit is antwoord 4.

In deze laatste blog wil ik graag mijn gevoel beschrijven wat het met mij doet als die vraag gesteld wordt.

Het voelt nooit fijn als de vraag “wat geven jullie (dan)?” gesteld wordt. Ik weet dat de vraag vanuit het voor-wat-hoort-wat gedachtengoed komt, vanuit het hoofd en daar liggen voor mij geen antwoorden. Dus om een antwoord te geven dat bevredigend is voor de ander moet ik naar die wereld vanwaaruit de vraag gesteld wordt, de wereld van tekort. En daar kan ik niet meer heen.

Ik kan niet beredeneren of bediscussiëren waarom mensen ons giften geven. En of wij dat wel waard zijn, en of we daar wel genoeg voor (terug) doen. Dat zijn juist gedachtes die wegvallen als je in overvloed en verbinding met elkaar leeft.

Ieder mensen heeft te geven, ieder mens is eigenlijk een gift opzich. Je zijn, jouw bestaan, is waardevol. Dat is zoals wij onszelf en alle andere mensen zien.

Dus sinds wij begonnen met het geven van geefeconomie, met het voorleven en uitdragen van die visie voelen wij ons waardevoller dan ooit. Wij voelen ons zoals elk mens zich zou horen te voelen. Zich zou mogen voelen.

Met de vraag ‘wat geven jullie’ wordt geprobeerd om ons een antwoord te laten geven wat te vatten is, wat je met je hoofd, met de voor-wat-hoort-wat weegschaal kunt uitlezen. “Aah, ooh, geven jullie dat?! Ja, dan begrijp ik wel/niet dat mensen jullie zoveel geven!”

En dan is het hoofd gerustgesteld. Dat het niet voor jou is weggelegd, dat het nog steeds oneerlijk is wat we ontvangen, dat we puur geluk hebben gehad, dat het ontvangen vanzelf een keer ophoudt, dat we klaplopers zijn.

Ik word er soms moedeloos van, zeker als de vraag van mensen komt die best dichtbij voelen. En ik krijg er soms kracht van, omdat die vraag benadrukt hoeveel mensen in hun hoofd leven en er nog een wereld te winnen is voor vertrouwen en overvloed.

En nu ben ik vooral blij dat ik in vier blogs de verschillende kanten en antwoorden van deze vraag belicht heb, nu hoef ik mensen alleen nog maar door te sturen naar onze website en mogen ze zelf het antwoord kiezen dat hen het beste bevalt.