Praat jij met kinderen over grote wereldproblemen en de actualiteit?

Ik wel, ik kan niet anders. Ik praat veel met Robbert over de situatie in de wereld, de actualiteit en de dagelijkse werkelijkheid. En aangezien onze kinderen niet naar school gaan en dus altijd om ons heen zijn krijgen zij veel van die gesprekken mee.

Het is interessant om te zien dat onze kinderen niet bang zijn voor die problemen, ik ben ervan overtuigd dat dat juist komt door onze openheid.

Ik was vroeger heel bang voor de oorlog in Irak en zure regen. Ik hoorde eenzijdige verhalen zonder menselijke nuances en selectieve informatie zonder gevoel.

Wij praten juist diepgaand over de actualiteiten, we belichten verschillende kanten en vertellen ook tegen onze kinderen ons perspectief (dat is iets anders dan een mening overigens). Onze kinderen kunnen vragen stellen en vertellen wat zij er bij voelen. Doris begrijpt veel van hoe dynamiek werkt en kan dus al behoorlijk goed plaatsen wat er waarom gebeurt en waarom mensen deze problemen veroorzaken en ze niet oplossen.

Naast dat het nuttig is in de ontwikkeling van onze kinderen is het ook heel fijn om echte gesprekken te voeren met kinderen. Geen klein houden, dat snappen-ze-toch-niet-dooddoeners of jeugdjournaal geklets, maar open en bewuste gelijkwaardige gesprekken. Ik voel dat ik onze kinderen niet belast maar juist betrek bij hoe de actualiteiten ook mij als volwassene raken. Dat oprecht kunnen delen, doet mij als mens en moeder ook goed.

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven