De universele wet van oorzaak en gevolg is een van de wetten die ik het krachtigste aanhang. Ik weet dat deze wet essentieel is voor het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen leven en hoe je dat vorm geeft.

Toch zijn er veel mensen, heel veel mensen die deze wet niet kennen en niet willen kennen. Het is makkelijker om te doen alsof dat wat jij doet geen invloed heeft op wat het gevolg ervan is. Niet alleen dingen wel doen, maar juist ook dingen laten, brengt een ander gevolg met zich mee.

De wet van oorzaak en gevolg gaat in de kern over verantwoordelijkheid nemen. Beginnen bij het begin, bij voelen en je bewust zijn van wat je veroorzaakt en welke gevolgen dat heeft. Het gaat enkel over jou, over jou handelen en wat je daarmee veroorzaakt en welke gevolgen dat heeft. Want ook al ken je de wet niet, of geloof je er niet in; dat maakt de wet niets uit, die is gewoon onderdeel van de natuur, net als jij. Dus jij staat niet boven die wet, jij bent er onderdeel van. Je kunt hem dus negeren, maar beter kun je de wet zo inzetten dat je prachtige dingen veroorzaakt!

Als je de wet van oorzaak en gevolg serieus neemt stap je uit de rol van slachtoffer, je gaat voelen hoe dingen met elkaar verbonden zijn en je gaat duurzame (lange-termijn) keuzes maken. Je stopt namelijk met steeds opnieuw gevolgen oplossen en gaat door anders te handelen zorgen dat dat gevolg überhaupt niet ontstaat, door je met de oorzaak ervan bezig te houden.

Mensen vinden het niet fijn als ik ze wijs op de wet van oorzaak en gevolg, het zorgt voor ongemak en pijn als mensen moeten kijken naar wat hun handelen veroorzaakt. Dat ik door ze met hun neus op de oorzaak te duwen ze niet langer het gevolg-slachtoffer zijn maar de aanstichter van hoe het met hen gaat.

Ben jij je bewust van wat jij veroorzaakt, wat jij in de wereld zet? En durf je eerlijk naar de gevolgen te kijken?