In 2022 woonden wij negen maanden in een stuk bos in Portugal. Aan de zuidwest kust werden wij uitgenodigd om op 5 hectare land te ‘passen’. Nadat we het nieuwe jaar hadden ingeluid op Salema Eco-camp reden we half februari richting Aljezur. We vonden al snel onze draai in het off grid leven. Dat betekent zonnepanelen met accu’s die niet supergoed werkte, water uit de put halen met een emmer (want de pomp kreeg niet genoeg stroom van de accu’s) en een simpele douchezak om ons te wassen. Het was echt heel erg back to basic en daar blijken wij wel van te houden. 

Al snel maakten wij een aantal verhoogde moestuinbakken van stammen uit het bos om zelf groenten en kruiden te kweken. Courgettes, tomaten, zoete aardappels en diverse soorten kruiden werden gezaaid en geoogst. Een composthoop werd gemaakt en de basis voor een boomhut werd geconstrueerd.

Halverwege het jaar schaften we een elektrische cargobike aan waarop beide kinderen achterop kunnen zitten. Er ging een wereld voor ons open. Tot die tijd hadden we vanuit het bos alles met de gewone fiets gedaan, waar de kinderen niet meer op konden. De was en de boodschappen deed Robbert, 13 kilometer retour met een flink aantal hoogtemeters. Ook dat was back to basic. Door de elektrische fiets werden we wat mobieler en konden we ook eens naar het strand, de speeltuin of het dorp met de kinderen. 

We begeleiden in de zomer een aantal mensen die interesse hadden in een leven in Geefeconomie, er woonde zelfs een aantal maanden iemand bij ons in het bos. Toch hielden die contacten geen stand, de stap naar een leven in overgave en vertrouwen is nog steeds voor iedereen te groot gebleken. Petra nam een hele sterke podcast op met de mannen van Radio Gletsjer en we kwamen een aantal keer in de landelijke media met ons verhaal.

We leerden mensen kennen uit de plaatselijke community, veelal expats. Petra bouwden een yurt mee op voor een plaatselijke peutergroep en we genoten van de prachtige zonsondergangen in het bos.

Aan het einde van het jaar kwamen de eigenaren van het bos terug en verplaatsen wij onze camper naar de naburige camping. Daar brachten we een hele natte en koude (voor Portugese begrippen) winter door.

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven