“Bestaat God?”

“Dat mag je zelf bepalen, Doris.”

“Ik denk dat hij bestaat. En als hij niet bestaat is het nog steeds mooi.”

– – – – – – – –

Ja, het is wel een goede match, Doris en geloof. Zelf zijn wij niet religieus, maar wel spiritueel en dus gelovig. God is voor ons de onvoorwaardelijke liefde in ieder mens.

Ik ging met Doris naar een kinderdienst in de prachtige kerk in Leiden, waar het katholieke kerstverhaal verteld en uitgebeeld werd. Er werden kerkelijke kerstliedje gezongen waarin de hemel open ging en de herdertjes bij nachten lagen. Wat een feest is dat voor Doris.

Doris heeft altijd al de magie van het leven gevoeld. En wij hebben nooit iets gedaan om die magie te verdoezelen. Tijdens zo’n dienst vat zij heel sterk de diepe boodschap van verbinding, vriendschap, geven en vrede. Het spreekt haar aan, ze gaat er in op, het bekrachtigd wie zij als mens is, niet alleen in spirit maar ook hier op aarde.

Ondanks dat ik het al vaker heb gezien, blijft het me ontroeren. Het diepe voelen, het uitspreken, het nadenken over de onderwerpen die in het kerstverhaal centraal staan. Er zit een bepaalde vanzelfsprekendheid in, in hoe zij die verhalen beleeft, het is voor haar op een bepaalde manier juist niet magische maar gewoon onderdeel van het leven.

Tijdens het eten van beschuit met muisjes praten we na over de dienst. Wat vond je het mooiste?
“De engel die Maria kwam vertellen dat zij een koningskind zou krijgen. Zag jij dat ook mama, dat ze toen het licht wat harder zetten en toe de goede fee weer wegvloog, het licht weer iets donkerder werd.”

“Wat vind je dan zo mooi aan deze dienst?

“Dat het gaat over welkom zijn, en over liefde geven. Ik wil ook graag geven, mijn liefde geven.”

Het klinkt als ik het zo opschrijf bijna potsierlijk, uit de mond van een zevenjarige. Dat is het niet. Doris is zo oprecht in wat zij ervaart en voelt, zij meent wat ze zegt, en ze belichaamt dat ook in het dagelijks leven. Magie en belichaming gaan hand-in-hand voor haar, dat is voor haar zoals het leven bedoelt is.

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven