Fascinerend! Ik raakte in gesprek met een ander gezin over de bosbrand. Zij wonen een kilometer verder van waar de brand was dan wij en zij zijn gevlucht voor het vuur, terwijl wij zijn gebleven. Hoe komt dat? Wat is het verschil?

In het gesprek werd mij duidelijk dat zij gegrepen waren door het angst-sentiment. Ik zei dat wij bij het vuur waren gaan kijken en dat het dichtsbijzijnde vuur op 5 kilometer was en geen groot vuur was. Hun reactie: “Nee, het vuur was echt wel dichterbij dan 5 kilometer”.

Zij noemden ook dat 1400 mensen hun huis zijn kwijt geraakt, hadden ze van horen zeggen. Terwijl als je gewoon de media een beetje volgt, weet je dat 1400 mensen geëvacueerd zijn. En wij hebben tientallen kilometers door getroffen gebied gefietst en we hebben geen afgebrand huis gezien.

En dit is een hele goede metafoor voor wat wij heel vaak zien. Mensen gaan weg, vluchten zelfs voor pijn en angst. Het vuur is hierin een goede metafoor voor de pijn en de angst. Mensen jagen elkaar nog meer angst aan door vanuit hun angst ook nog verkeerde informatie te verstrekken. Zo wordt de angst bij iedereen versterkt en kiest vrijwel iedereen om te vertrekken.

En in de Geefeconomie werkt het juist zo dat je de angst gaat onderzoeken. Wat is er nu daadwerkelijk aan de hand? Wij gaan juist naar de angst en de pijn toe. We zijn letterlijk naar het vuur toe gefietst om te onderzoeken of de voorgeschotelde angst waar was. Daar bleek dat het vuur veel verder weg was dan de meeste mensen zeiden en dat het vuur wat dichtbij ons was niet zo groot was. De meeste mensen waren hun hele realiteitszin volledig kwijt, terwijl wij rustig konden handelen naar wat er werkelijk aan de hand was.

Bewustzijn

Lees hier alle blogposts
over bewustzijn & intuitïe

Natuurlijk leren

Lees hier alle blogposts
over natuurlijk leren &
onvoorwaardelijk ouderschap

Een nieuwe wereld

Lees hier alle blogposts
over een nieuwe wereld

Over geld & geven

Lees hier alle blogposts
over geld & geven